1 órája
Libát lakomázunk Márton-napján
A hagyomány szerint ebben az időszakban elődeink lakomát rendeztek, hogy a következő évben is legyen mit fogyasztani. Jövő hétfő, november 11-e Márton-nap, melyre sokan készülnek.
Hazánkban is egyre népszerűbb a Márton-nap. Az óvodákban, iskolákban lámpás felvonulással, kézműveskedéssel, kreatív programokkal készülnek. A program központjában a liba áll. Márton-naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány. A nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a gazdag falatozás, vigasság megengedett.
A Márton-napi vacsora ára borsos lehet
Vármegyénk számos éttermében, vendéglátóhelyén készülnek fenséges liba-lakomával. A Villányi borvidéken már kultusza van a Márton-napi programoknak, libavacsoráknak. Falatozhatunk többek között előételnek libamájpástétomot és libatepertőt, libalevest, főételnek sült libacombot burgonyával és párolt lila káposztával, desszertnek általában lúdláb tortát, őszi, idénygyümölcsös süteményeket, rétest kínálnak. Mint az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács néhány napja kiadott közleményéből is kiderül, a kacsahús fogyasztása ma már nem tekinthető szezonálisnak, a libatermékek iránti kereslet még mindig elsősorban néhány ünnephez - Márton-nap, karácsony, húsvét - köthető.
A libalakomán és újborkóstolón részt venni szándékozóknak azonban jócskán a zsebükbe kell nyúlniuk. Egy főre egy Márton-napi lakoma (leves-előétel, főétel, desszert) ára az éttermekben 9-20 ezer forintra jön ki fejenként. A szórás igen nagy, van ahol az ár már tartalmazza az újborokat, italfogyasztást is. Sok helyen tematikus esteket is rendeznek, borkóstolóval, élő zenével, színpadi programokkal. Ebben az esetben 25-30 ezer forint is lehet egy főre a belépő.
Libalakoma otthon
Ugyan a hangulat nem ugyanolyan, de a Márton-napi libalakoma otthon is elkészíthető, elkölthető. S nem meglepően: jóval olcsóbban jövünk ki anyagilag a dologból. Ezekben a napokban ugyanis a nagyobb bevásárlóközpontok polcaira is felkerültek a liba-kacsa termékek. A boltok kínálatát tekintve megállapítható, hogy a bőrös libamell kilója 3900-5000, a libacomb 3400-4000 forint. Az egész liba kilóára pedig megközelítőleg 1700-2000 forintba kerül. Ha a káposzta, burgonya beszerzésére, s egyéb felmerülő költségekre (pl. felhasznált energia) még 1500 forintot számolunk, két fő részére 5500 forintból jön ki egy libás főétel.
A NAK és a BTT említett közleményében számoltak be arról is, hogy a liba és kacsahús, termékek vásárlása során érdemes odafigyelni a megjelenés (frissesség, feldolgozás igényessége, csomagolás) mellett az áru származására is.
– Hízottmáj vásárlásakor arra is figyelni kell, hogy a beszerzés, illetve felhasználás között várhatóan mennyi idő telik el. Amennyiben a vásárlás után közvetlenül készítjük el a májat, akkor vásároljuk frissen, viszont, ha fagyasztásra van szükség, úgy vásárláskor érdemes inkább a fagyasztott, vagy feldolgozott (különböző pástétomok, elősütött) termékeket választani – ismertették.