Készüljünk!

3 órája

Az influenza elleni védekezésnek itt az ideje

Egyre több a megfázásos tünetekkel orvoshoz forduló beteg, az influenza viszont még nem jellemző. Hamarosan azonban itt a vírus elleni védőoltás beadatásának az ideje.

Wald Kata

Az influenza vírus elleni vakcinákat -mint azt a baranyai háziorvosoktól megtudtuk - a korábbi évekhez hasonlóan idén is október végére, november elejére várják, ezek érkezésének pontos időpontja egyelőre még nem ismert. 

vírus, influenza, oltás
Támadnak a vírusok, ideje védekezni
Fotó: Gazdag Mihály / Forrás: MW

Az influenza ellen védettséget adó injekció különösen javasolt azoknak, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan ki vannak téve a fertőződés veszélyének - így a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint a várandósoknak.

A vírus elleni védettséghez két-három hét kell

Fontos tudni, hogy az influenza elleni védettség kialakulásához általában két-három hét szükséges, ezért amint megérkeznek a háziorvosi rendelőkbe az ingyenes oltóanyagok, érdemes igényelni. Az injekció hatása több hónapig tart, viszont a kórokozó változékonysága miatt minden évben újat állítanak elő, ezért kell évente kérni.

A megkérdezett háziorvosok tapasztalatai szerint a koronavírus járványt követően valamelyest csökkent az influenza elleni térítésmentes védőoltásra jelentkezők száma, bíznak abban azonban, hogy évről évre ismét egyre többen lesznek, akik élnek a lehetőséggel. Az esetenként súlyos szövődményeket is eredményező influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze ugyanis a védőoltás. Emellett az orvosok javaslata szerint az immunrendszer erősítésére érdemes ebben az időszakban fokozottan ügyelni: sok zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják, illetve a friss levegőn való séta, vagy sportolás is segít az egészség megőrzésében. 

Sok a beteg

Sokan fordulnak hányásos, hasmenéses tünetekkel orvoshoz az utóbbi hetekben-napokban. A vírus a megkérdezett baranyai háziorvosok tapasztalatai szerint közösségben gyorsan terjed, viszont jellemzően enyhe lefolyású. Felnőtteket és gyerekeket egyaránt támad, de tüneti kezeléssel a betegség pár nap alatt orvosolható. A csecsemőkre és idősekre kell fokozottabban ügyelni, esetükben ugyanis könnyebben fennállhat a kiszáradás veszélye.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában