30 év a villányi borokért

2 órája

Jubilál a Villány-Siklósi Borút Egyesület, számos elismerés talált gazdára

A napokban ünnepelte megalakulásának 30. születésnapját Magyarország első borútja. A Villány-Siklósi Borút Egyesület ennek örömére gálaünnepségre hívta össze a térség borászait és a borút létrejöttében meghatározó szerepet vállaló szakembereket.

Mohay Réka

A Villány-Siklósi Borút Egyesület jubileumi gálaestjének a Bock Borászat adott otthont. A szakmai programot követően öt elismerő oklevelet adott át az egyesület azoknak, akik a szervezet fejlődéséhez kimagasló szakmai munkával járultak hozzá.

Villány-Siklósi Borút Egyesület, Mayer
A Villány-Siklósi Borút Egyesület Villány önkormányzata számára Becker Leonóra Díjat adományozott
Fotó: Szuhán Gábor / Forrás: Villányi önkormányzat

Az idei évben elismerő oklevelet kapott: 

  • Dr. Szűcs József a Baranya Megyei Önkormányzat hajdani elnöke,
  • Tiffán Ede a borút első, alapító elnöke,
  • Takáts Gyula, a borút egykori elnöke,
  • Sarkadi Eszter, a borút egykori szakértője, illetve
  • Dr. Szabó Géza, a borút szakértője.

Az eseményen Kovács Boglárka Dóra, a borút elnöke és Dr. Őri László, az esemény fővédnöke, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Dr. Szűcs József, a Baranya Megyei Önkormányzat egykori elnöke a borút megalapításának történeti előzményeit tekintette át. Bock József villányi borász, a borvidék elnöke, aki idén júniusban elnyerte a Magyar Bor Akadémia (MBA) életműdíját, az elmúlt 30 év eseményeit, mérföldköveit mutatta be. Dr. Szabó Géza, a PTE- TTK FI Turizmus Tanszék vezetője a Villány-Siklósi Borút turisztikai hatását szemléltette a térség, illetve a hazai borturizmus vonatkozásában.

Elismeréseket adott át a jubiláló Villány-Siklósi Borút Egyesület vezetősége

Emellett hagyományosan a Becker Leonóra Díjak is gazdára találtak. Ezt kétévente olyan magánszemély vagy szervezet kaphatja meg, aki sokat tett a borút, illetve a villányi borvidék fejlesztéséért, népszerűsítéséért. A díjat a borút tagjai, illetve külsősök is megkaphatják. 2019-ben alapította az egyesület elnöksége, hajdani elnökükre, Becker Leonórára emlékezve, aki kiemelkedő lelkesedésről és áldozatkészségről tett tanúbizonyságot a villányi borturizmus terén. Az elismertek az idei évben is Koczka Kornélia különleges alkotásait (Kozcka Kerámia) vihették haza.

A 30. évfordulón a Becker Leonóra Díjat a Villányi Önkormányzat(Villány, a bor városa), illetve Gere Attila borász (Gere Attila Pincészete) kapta meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában