Október közepére készül el

2 órája

Ötvenfős előadóteremmel bővül a Martonfai Vadászudvar

Ötven ember befogadására alkalmas előadótermet magába foglaló új épülettel bővül a magyar vadászati kultúra kiemelkedő műhelye, a martonfai Vadász- és Ifjúsági Központ.

Balikó Gergely

A Martonfai Vadászudvar igen népszerű Baranya vármegyében és országosan is, így emiatt a központban igen sok rendezvényt tartunk – kezdte Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Baranya Vármegyei Területi Szervezetének elnöke, aki szerint már az elmúlt években is látszott, hogy szükségessé vált a bővítés.

vadászudvar, martonfa, bővülés
A Martonfai Vadászudvar igen népszerű Baranya vármegyében és országosan is
Fotó: Laufer László

Mint kiemelte, a vadászudvarban egyre több eseményt, előadást, továbbképzést rendeznek, a többi között a vadászvizsgára készülők számára a központban gyakorlati oktatást is tartanak.

Ennek részleteiről Agyaki Gábor közölte: a vadászudvarban tavasz a különböző tanfolyamok, köztük vadászkürtös, valamint vérebvezetői tanfolyamoké, a nyár a tematikus – vadászkürtös-, vadászkutyás-, irodalmi- és vadgasztronómiai – gyermektáboroké, ősszel pedig különböző vadászkutya-versenyeket, valamint trófeabemutatókat, szemléket is tartanak a martonfai műhelyben.

A tervek szerint október közepére elkészülő, 55 négyzetméter alapterületű, 50 fő befogadására alkalmas új pavilon a központ harmadik épülete lesz. A vadászudvar a főépület mellett egy állandó kiállításnak otthont adó épülettel is rendelkezik.

A kamarai vezető lapunk érdeklődésére elmondta, hogy bővítést az OMVK ifjúsági programjainak támogatására szolgáló pályázatának 12 millió forintos forrásából finanszírozzák.

Immár három évtizede működik a német eredetű, több évszázados hagyományokkal rendelkező jägerhofok mintájára kialakított vadászudvar Martonfán. Bár 2021-ben, a vadászati világkiállítás alkalmából is új létesítményekkel gazdagodtak, esetükben az udvar nem egy fizikai helyet jelöl, hanem a vadászat számos szegmensét – például az irodalmat, zenét, gasztronómiát - felölelő szellemi központot.

A vadászudvar küldetéséről korábbi cikkünkben Agyaki Gábor úgy fogalmazott: „a legfontosabbak a gyerekek. Akik nálunk nőttek fel, azok ma már a gyerekeiket hozzák ide. Kivétel nélkül jó ember vált belőlük, s mindenütt megállták a helyüket. A gyerekeik is ilyenek, nagyon normális lányok, fiúk, jól tanulnak, érdeklődők, fogékonyak. 

Martonfa ma már egy brand, olyan márkanév, ami, ha szóba kerül, a vadászok körében a minőséget jelenti.

 Ahhoz, hogy ez továbbra is így maradjon, mindenképpen szükség van a fiatalokra, hogy legyen kinek átadni a tudást, hogy újabb és újabb szarvas szakértők legyenek, akik aztán a következő nemzedékeket nevelik.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában