Hatalom

1 órája

Elképesztő: távoltartási végzést kérnének a pécsi polgármesterrel szemben

Pécs MSZP-DK-s polgármestere, Péterffy Attila annyira kétségbeesett helyzetben van, hogy a korábban általa minden eszközzel támadott, az elmúlt ciklusban lenyomott nemzeti oldal politikusait hívogatja, hogy valahogyan a Gyurcsány-féle koalíciónak szerezzen többséget. A nemzeti oldalon vannak, akik már távoltartási végzésben gondolkoznak, mert úgy érzik, hogy zaklatja őket a polgármester.

Bóka Máté Ciprián

A baloldali koalíció az elmúlt öt esztendőben arra törekedett, hogy minden olyan javaslatot – legyen az fejlesztési, támogatási, szociális célú, gazdaságélénkítő – lesöpört az asztalról, ami a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség részéről érkezett. Az októberben leköszönő baloldali koalícióval szemben azonban nem csupán a nemzeti oldal részéről érkezett kritika, hanem olyan szervezetektől, akik korábban még mellettük álltak. Ennek is volt köszönhető, hogy elveszítette a többséget. Ezzel pedig az MSZP-DK-s polgármester, Péterffy Attila alól is kicsúszott a talaj.

polgármester, pécsi
A polgármester sorra kereste fel a nemzeti oldal képviselőit - Fotó: Laufer László

 

Az új közgyűlésben a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetségnek 11 mandátuma, a baloldaliaknak (DK-MSZP-Jobbik-Momentum) 10 képviselője lesz. Az MKKP, a Mi Hazánk, a Mindenki Pécsért Egyesület és a Tiszta Kezek Egyesület pedig egy-egy képviselőt küldhet a közgyűlésbe.

A közgyűlési matek miatt Péterffynek három képviselőt, míg a nemzeti oldalnak két képviselőt kellene meggyőznie egy-egy döntés átviteléhez. Csakhogy Péterffy egyáltalán nem lehet abban biztos, hogy a négy kisebb szervezet közül hármat maga mellé tud állítani, ezért aztán nemcsak velük, hanem a Fidesz-KDNP-ÖPE 11 tagja közül már hetet igyekezett megkeresni, akik elég karakteresen utasították vissza a városvezetőt.

A polgármester sorra próbálkozott

A polgármesterrel való találkozások információink szerint hetek óta visszatérő humoros anekdoták forrását képezik a polgári jobboldali szövetség színeiben mandátumot nyert képviselők között. Volt olyan képviselő, aki már viccesen úgy fogalmazott, hogy távoltartási végzést kellene kérni a polgármesterrel szemben, annyit zaklatta őt, miközben mások Péterffy saját korábbi lekezelő megszólalásait felidézve utasították vissza a városvezető közeledését. Vannak városatyák, akik azt sérelmezik, hogy Péterffy Attila semmit sem változott; mint megvehető tárgyakhoz, úgy viszonyul az egyes képviselőkhöz, akiknek különböző ajánlatokat lenget be arra az esetre, ha támogatják személyi és hatalmi elképzeléseit. Az egyik általunk megkérdezett fideszes képviselő úgy fogalmazott, hogy a polgármester ugyanazt a tárgyalástechnikát próbálta meg alkalmazni az értékalapon szerveződő jobboldali közösség tagjaival szemben, amivel még a baloldali frakciószövetségét sem tudta összetartani az elmúlt öt évben: nevezetesen anyagi és hatalmi ígéretekkel szeretett volna szövetségeseket szerezni. 

Egyértelmű az irány

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezetővel már a posztjából kifolyólag is került sor egyeztetésre, de már a jobboldali politikusnak is kellemetlen, hogy Péterffy Attila polgármester viccet csinálva önmagából sorra hívogatja, keresgéli a nemzeti oldal képviselőit és a szavazatukért kuncsorog. Úgy tudjuk, hogy a frakcióvezető már a múlt héten világossá tette álláspontját a baloldali városvezetőnek: felhívta a figyelmét arra, hogy ezentúl a közgyűlésnek lesz polgármestere, nem pedig a polgármesternek közgyűlése.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában