Változás

2 órája

Polgármester: alapjaiban kell felrázni a várost!

A korábban irigyelt és jó hírű kisvárosból az elmúlt években inkább szétszabdalt közösséggel rendelkező, helyben toporgó város lett. Az új polgármester, dr. Pohl Marietta szerint alapvető változásokra van szükség, de a pénzügyi lehetőségek beszűkültek.

Bóka Máté Ciprián

Részben új testületi tagokkal, de teljesen új városvezetővel vág neki a következő ciklusnak Kozármisleny, hiszen Biró Károly helyett Pohl Mariettát választották meg, és négy főből álló csapata is bekerült a nyolc független képviselőből álló testületbe. Az új polgármester már alakulóülés kapcsán közölte: bízik abban, az egység és együttműködési szándék fogja végig kísérni az önkormányzati ciklust.

polgármester, Pohl, kozármisleny
Az új polgármester szerint megvan a bizalom a városlakók részéről Fotó: Laufer László

– A pénzügyi helyzetünk nem túl jó, hiszen az átadás-átvételi jegyzőkönyvben 104 millió forint felhasználható összeg szerepelt, de a nem lekötött pénz ebből nagyjából 30 millió forint – mondta lapunknak dr. Pohl Marietta. – A pénz nagyobb része rövid távú kötelezettségekkel terhelt, az önkormányzat likviditása tehát 30 millió forint, ez nagyon rossz mutató.

Példaként megemlítette, hogy néhány eladott telek után a bevétel már befolyt az önkormányzat kasszájába, de a közművesítést már az új ciklusban kell elvégezni. Az, hogy ez a harmincmillió forintos mozgástér mit jelent, összehasonlításként megjegyezendő, hogy az önkormányzat költségvetésének főösszege hárommilliárd forint.

A polgármester szerint ez a legfontosabb

– A legsürgetőbb feladat az, hogy helyreállítsuk a város pénzügyi stabilitását, ami azért nehéz, mert szinte mindennap derülnek ki újabb és újabb tételek, amiket sorra meg kell vizsgálnunk – tette hozzá, aki szerinte szoros költségvetéssel, teljesen más típusú gazdálkodásra van szükség úgy, hogy ez a lakosság komfortérzetében nem okozzon változást. Az új polgármester új szemléletet is szeretne meghonosítani a fejlesztési források tekintetében.

– Azon vagyunk, hogy fejlesztéseket hozzunk, ezért több irányba indultunk el: a külterületi utak felújítására vonatkozó pályázaton fogunk indulni, horvát partnerekkel is tárgyalunk két határon átnyúló pályázati együttműködésről. A vármegyei önkormányzattal már egyeztetésben vagyunk a TOP-Plusz forrásokról, figyeljük a különböző pályázati lehetőségek is, sőt, azokat a tendereket is, amelyekkel a helyi vállalkozásokat tudjuk segíteni – tette hozzá a Pécs melletti város polgármestere.

Arra is kitért, hogy egy megosztott várost kaptak örökül, ami nemcsak a hivatalban, az önkormányzatnál, hanem kisebb-nagyobb közösségekben is érezhető.

– A megosztottság a város külső kapcsolataira is igaz, minden kapcsolatot újra kell építenünk, vagy teljesen újat kell építenünk  – mondta.  – Nem vagyunk könnyű helyzetben, de az alakulóülésen tapasztaltak szerint megvan a város és a testület részéről is a bizalom és a támogatás, ezért bízhatunk abban, hogy a „Kozármisleny összetart” kifejezést meg is tudjuk tölteni tartalommal – jegyezte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában