Több tucat halat akasztottak

1 órája

Pergetőverseny: 8 centis halért is járt díj Malomvölgyben

Öt óra alatt 42 halat fogtak a Pécsi Horgász Egyesület (PHE) kezelésében álló Malomvölgyi II-es horgásztavon a hétvégén megrendezett pergetőverseny résztvevői.

Balikó Gergely

A pergetőverseny hajnalán még süvített a szél, azonban a dudaszóra kisimult a víz. A pontozás a minél sokoldalúbb pergetőknek kedvezett, ugyanis a centiméter-pontokon kívül halfajonként az első két egyedért 200 bónuszpont járt – ismertette az 1954-ben alapított egyesület.

pergetőverseny
Pergetőverseny: horogra csalt balin. Fotó: PHE

Mint hozzátették, a malomvölgyi pergetőverseny pontrendszere arra késztette a horgászokat, hogy ne álljanak meg egyféle hal horgászata mellett, a jó eredmény érdekében törekedniük kellett több faj megfogására is.

Pergetőverseny: több tucat halat akasztottak

Összesítésük szerint a pergetőverseny öt órája alatt 13 csuka, 18 csapó sügér, 6 balin, 4 fogas süllő, egy harcsa került a partra. A PHE kitért arra is, hogy a magyar vizekben ritkaságnak számító, eredetileg amerikai eredetű, betelepített pisztrángsügereik túlzottan óvatosnak bizonyultak, nem úgy, mint a vörösszárnyúak és a naphalak, amelyek nem számítottak bele a pontozásba.

A legnagyobb hal egy 70 centiméter hosszúságú harcsa volt, amelyet Vajda Csabának sikerült becserkésznie. A legkisebb hal díjat Dienes Gábor vitte el egy 8 centiméteres sügérrel. A pergetőversenyt Tihanyi Péter nyerte 1242 ponttal, második lett Schmidt József 1182 ponttal, a harmadik helyet Farkas Levente szerezte meg 1009 ponttal.

Pergetőverseny: az alkalmazott módszerről

Az Epeca nevű horgászportál ismertetése szerint a pergetés egy olyan horgászati stílus vagy módszer, amivel a rabló halakat és a ragadozó halakat vesszik üldözésbe. Ilyenek például a csuka, harcsa, balin, süllő. Ezek csontosabb, keményebb szájú jószágok. Viszont pergetnek a domolykóra, jászra, márnára is, ők a mindenevő kategóriába tartoznak.

A pergetés nevet valószínűleg onnan kapta, hogy vannak olyan műcsalik, amit ha eldobás, majd a vízbe érkezés után elkezdenek bevontatni folyamatosan tekerve az orsót, akkor azok pergő-forgó mozgást végeznek. Ez a vibráció, illetve villanó fény kelti fel a ragadozó halak étvágyát. Azért fogják megtámadni, mert össze fogják téveszteni egy bármilyen takarmány hallal, ami a vízben él.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában