Tehetetlenek

2 órája

Lakhatás: Penésztelepért fizetnek az önkormányzatnak

Évek óta semmilyen lényegi előre lépés nem történt abban a pécsi társasházban, ahol tisztességesen fizető, szociálisan rászoruló bérlők élnek gyakorlatilag súlyos egészségügyi kockázatok közepette. A penész miatt már a pécsi tisztiorvos is adott jelzést.

Bóka Máté Ciprián

Még Toller László polgármestersége alatt épültek fel azok a pécsi Kertvárosban található bérházak, amelyek ma is rengeteg rászorulónak adnak otthont.  Az épületek kivitelezésével már az építkezés idején is akadtak problémák a lakók elmondása szerint, de az elmúlt években is súlyos gondjaik voltak. Az egyik Kőhíd téri épület kapcsán idén nyár elején keresték meg lapunkat az ott élők, mert ömlött a víz a villanyórákra, csepegett a csapadék a plafonról, az elektromos vezetékek áztak a önkormányzati bérházban. A lakók akkor arról számoltak be, hogy már egy ideje áldatlan állapotok uralkodtak náluk, és egy nagyobb esőzés szó szerint utolsó csepp volt a pohárban. A kívülről lakhatásra megfelelőnek tűnő épületben 18 család él, köztük gyermekesek is – a penész azonban komoly problémát jelent. 

penész
Káros az egészségre a penész, de ilyen otthonban élnek 

A bérház beázását azóta megszüntették, ám még a rossz tetőszigetelésből fakadó gondokon, az eldugult elfolyókon túl egy sokkal régebb óta tartó problémával is küzdenek: méghozzá a rengeteg fekete penésszel. A gomba fellelhető a konyhákban, a szekrények belső részén, az evőeszközök, tányérok mellett. A fürdőszobákban szintén tapasztalható penészesedés változó mértékben, ugyanez érvényes egyes a nappalikra, a hálószobákra. 

Hiába reménykedtek

A középkorú Mogyorósi Péter három gyermekével és feleségével kapott bérleményt a házban. Elmondása szerint már az átadás óta, közel húsz éve laknak az ingatlanban, korábban a földszinten volt egy lakásuk, de ezt is azért kellett otthagyniuk, mert vizesedett és penészes volt. Ezt követően kapták meg a legfelső emeleten lévő lakást, ahol 2016-ban élnek. 

– Lányom nem bírta, a tüdőszűrésen azt mondták, hogy olyan a tüdeje, mintha dohányozna. Ezt okozta az a penész, ami a lakásban van. A két fiam is allergiás lett, különböző gyógyszereket szednek – mesélte a lakó. Mogyorósi Péter hozzátette: az önkormányzatnak már tavaly novemberben, egy éve jelezték a fokozódó penészesedést, aztán tavaly nyáron is szóltak, amikor a házat elöntötte a víz. Ekkor még reménykedtek, hogy esetleg valamilyen megnyugtató megoldás születik az ügyükben, hiszen az önkormányzat részéről még meg is nézték a lakásukat. 

A penész káros az egészségre

– Azóta sem történt senki, annyit mondtak végül, hogy örüljünk, hogy ilyen lakást kaptunk, másnak ez sem jut – mondta csalódottan az édesapa. Az önkormányzat tehát tud problémára és arról is, hogy a család a Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához fordult már 2021-ben. A hatóság helyszíni bejáráson megállapította, hogy a 

kiskorú gyermekek orvosi dokumentumokkal igazolhatóan allergiás (penészgomba stb.), asztmás megbetegedés miatt rendszeres légúti gondozás, illetve kezelés alatt állnak.

A tiszti főorvos által aláírt dokumentum szerint 

a lakás higiénés helyzete (vizesedés, doh, penész) a bentlakók egészségét károsan befolyásolja, különösen a beteg gyermekek állapotát

A probléma kapcsán kerestük az önkormányzatot és Pécsi Ellátó Központot, de nem reagáltak. Egyébként korábban lapunknak ugyanebből a társasházból többen is jelezték a penészesedést. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában