Korai felismerés

12 órája

Országos stroke megelőző programmal készülnek a szakemberek szombaton

A Magyar Stroke Társaság a Rotary Clubokkal karöltve országos stroke prevenciós napot szervez az ország 19 pontjára, október 12. szombatra.

Bama.hu

 A cél, hogy hogy a laikusok is időben felismerjék a stroke finom klinikai jeleit, és így a lehető leggyorsabban érkezhessen a stroke-beteghez a szakértő segítség, hiszen ennél az idegrendszeri betegségnél minden percnek hatalmas jelentősége lehet a felépülés, a gyógyulás szempontjából.

 

Dóczi Tamás professzor, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL) szakmai vezetője az esemény kapcsán elmondta: a klinikai fejlesztés során nyilvánvalóvá vált, hogy a stroke-ban szenvedő betegek ellátásának alapvető feltétele, hogy a beteg időben eljusson a legközelebbi sürgősségi osztályra. A TINL összes fejlesztése ugyanis csak azokon a betegeken valósítható meg, akikhez időben érkezik a szakértői segítség. Éppen ezért kiemelt jelentőségű a Rotary Clubok hálózatára épülő Stroke Megelőzési Program 2024 – húzta alá a professzor.

E program keretében az ország 19 településén, így többek között Budapesten, Pécsett, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten, Nyíregyházán, Mosonmagyaróváron, Szentendrén és Szentesen is lesznek szombaton stroke megelőzési programok.

Szapáry László professzor, a Magyar Stroke Társaság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára elmondta: 

- Pécsett az Árkád bevásárlóközpontban várjuk 9 órától egészen délután 3 óráig az érdeklődőket, de a többi helyszínről és pontos időpontról is lehet tájékozódni a Rotary Magyarország Facebook-oldalán. A helyszíneken a nagyközönségnek a szakemberek bemutatják a stroke felismerhető jeleit, és a megfelelő cselekvési folyamatot is demonstrálják majd. Ezzel párhuzamosan szűrőprogram keretein belül vérnyomás és vércukor mérés lesz, valamint orvosi konzultációra is lesz lehetőség

 – tájékoztatott Szapáry László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában