Többet alszunk

1 órája

Óraátállítás: mégis, kinek az érdeke?

Hétvégén jön a sokak kedvence: amikor elintézzük magunknak, hogy egy órával tovább tudjunk aludni. Október 27-én óraátállítás következik, vasárnap hajnali 3 órakor 2-re állítjuk át vekkereinket.

Jusztin Levente

Ne csodálkozzunk, ha nehezebbek lesznek a napok

Fotó: MW

Talán minden ember feltette már ezt a kérdést: van értelme állítgatni az órát? Tavasszal elveszítünk egy órát életünkből, amit ugyan ősszel visszakapunk, de akkor is: jó ez nekünk? Az óraátállítást mindenki megkérdőjelezi, valódi hasznosságáról pedig sosem hallani. Erős a gyanúnk, hogy mindenkinek csak bosszúságot okoz, legyen az illető a korán kelést nem kedvelő, vagy napját a korai órákban szívesen kezdő.

óraátállítás
Hamarosan jön az óraátállítás, amit senki nem vár, nem is hasznos
Fotó: MW

Káros szervezetünkre az óraátállítás?

Legtöbben a napi rutin felborulásával érvelnek az állítás ellen. Ősszel sokkal hamarabb érzi magát fáradtnak az ember, hiszen így egy órával kitolódik szervezetünk aktivitása, hiába aludtunk egy órával többet. Bár mindenki máshogyan reagálhat a változásra, a csecsemők, a gyerekek és az idősebbek érzékenyebbek lehetnek. Gyermekek esetében az iskolába járás miatt is okozhat problémát. Lehangolóan tud hatni rájuk, hogy mire hazaérnek a suliból, kint már besötétedik, nem tudnak a szabad levegőn játszani. Az időseknél gyakrabban fordulhat elő szervi betegség, ami egy óraátállítás során komoly alvászavarokat produkálhat.

A körülöttünk ketyegő időt megváltoztathatjuk, de valamit nem: a biológiai óránkat. A szervezetünk helyes működését a saját belső ritmusa határozza meg. A belső óránk szabályozza a biológiai funkcióinkat, ez napszakonként folyamatosan változik. Ezért fordul elő az, hogy valakinek más a vérnyomása és a pulzusszáma a reggeli órákban, mint este. Többek között ezt az összhangot borítja fel az óraátállítás.

Valóban spórolunk az energiával?

Az óraátállítás a 20. században először az Osztrák-Magyar Monarchián belül jelent meg, hogy a világháború idején energiát takarítson meg. Időszakosan eltörölték, majd újra visszajött, viszont a hetvenes években az olajválság idején újra bevezették energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve. Manapság viszont már nem spórol olyan mértékben vele a gazdaság, viszont rengeteg ember egészsége sínyli meg. Így nem is véletlen, hogy folyamatosan terítéken van ennek az eltörlése. Ezt 2019-ben majdnem sikerült is elérni, amikor a legnagyobb esély nyílt rá, de végül a terv meghiúsult.

Hogyan tudunk segíteni magunknak?

Marad az ehhez való alkalmazkodás, de könnyíthetünk szervezetünk problémáján. Lefekvés előtt 6-8 órával kerüljük a koffeines italokat, vacsorára is érdemes könnyebben emészthető ételeket fogyasztani. Ha nem érezzük fáradtnak magunkat az esti órákban, egy séta, egy lazább futás vagy egy rövid otthoni torna segít az emberen. A lehangoltság ellen pedig egy kellemes fürdő segíthet, közben olvassunk és kerüljük a telefonunk vagy a tévénk kijelzőjét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában