Támogatással elérhető

4 órája

Már nem divat a nagycsaládos autók vásárlása

Korábban pályázati támogatás útján tudtak a nagycsaládosok autóhoz jutni, ami miatt a hétszemélyes személygépkocsik vásárlása megugrott. Viszont ez a folyamat nem tartott sokáig, egyre kevesebben vásárolják a nagycsaládos kocsikat.

Jusztin Levente

Fotó: Ádám János

Évekkel ezelőtt meghirdetett program hatására igen megnőtt a hét és kilenc személyes autók vásárlása a nagycsaládosok körében. A kedvező feltételek rengeteg legalább három gyermekkel rendelkező családot sarkalltak a kocsivételre. A maximum két és fél millió forint vissza nem térítendő támogatás kedvező, ami az önerő mellett egy hat millió forint körüli új kocsi vásárlása során igen nagy segítség. Csak abban az esetben kellett a támogatási összeget visszafizetni, ha a család eladja három éven belül az autót. 2022 év végéig lehetett ezt igénybe venni, így a használt kocsik piacán már találni ilyen modelleket. Tavalyhoz képest viszont ennek mértéke csökkent.

nagycsaládos
Már nem divat a nagycsaládos autók vásárlása.
Fotó: MW

Kevésbé keresik a nagycsaládos autókat

Manapság az autók vásárlása nem a legegyszerűbb folyamatok közé tartozik a pénz tekintetében. Átlagosan minden használt kocsinak az értéke csupán minimálisan csökken. Az eladók ennek örülhetnének, ám nagyon kevesen engedhetik meg maguknak a vásárlást. Ezt a tendenciát mutatja a használtautó.hu statisztikája is, mely szerint szeptember 30-ig összesen 120 ezer megkeresés jött feléjük a legnépszerűbb hét vagy kilenc személyes autók kapcsán. Ez az adat az előző évhez képest tizenöt százalékkal csökkent. A vásárlási kedvet pedig jól mutatja az, hogy ezek a modellek darabszámra szinte nem változott a tavalyi körülbelül 15 ezres számhoz képest. Az oka az lehet, hogy ezek a járművek használtan is elég drágának számítanak, így kénytelenek a családok kompromisszumot kötni. Így sokszor egy kisebb, olcsóbb autót keresnek annak ellenére, hogy nagycsaládos kocsira lenne szükségük.

Nem sokan engedik meg maguknak

A költségek tekintetében nem meglepő, hogy egy idősebbnek számító darab a legnépszerűbb hét vagy kilenc személyes autómodell. A tízes lista élén az Opel Zafira áll, a közel 16 éves kocsit átlagosan 1,6 millió forintért lehet megvásárolni. Viszont hét évnél fiatalabb autót nem találunk itt és csupán három típus van tíz évnél kisebb átlagéletkorral. Ezek a Volvo XC90 (7,2), Ford Transit (8,2) és a Ford S-Max (9,9). A helyzet az, ezeket a modelleket már nem is gyártják, ha igen, átalakították és már nem számít klasszikus családi autónak. A megkérdezett szakértő véleménye szerint az autógyártók is érzékelik azt, hogy nem túl népszerűek a nagycsaládos autók, így egyre kevesebb modellt gyártanak belőlük. Manapság Magyarországon leginkább a Renault Scénic ötödik generációja népszerű, amit újonnan 20 millió forint körül megvásárolni. Ijesztően magas az ár, de azoknak kiváló opció lehet, akik egy újabb állami támogatásra várnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában