Nem veszélytelen

4 órája

Műanyag és bambusz nem szeretik egymást

Wald Kata

A műanyag és a bambusz, illetve számos más növényi anyag együttes felhasználását az élelmiszerekkel érintkező anyagokban és termékekben jogszabály tiltja az Európai Unió tagállamaiban.

műanyag bambusz
A műanyag káros lehet az egészségre
Fotó: Denes Martonfai

A műanyag nem veszélytelen

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója szerint a rendelkezés oka, hogy a vizsgálati eredmények szerint a melamint és bambuszt egyaránt tartalmazó termékekben a melamin és a formaldehid együttes kioldódása gyakran jelentősen meghaladja a jogszabályban előírt határértéket. 

- Bár ezek a vegyületek ritkán idéznek elő akut problémát, és csak hosszú távú, rendszeres felhasználás mellett vezetnének egészségkárosodáshoz, fontos az elővigyázatosság - hangsúlyozza a hivatal

Ha a bambusz felhasználását önmagában engedélyezik élelmiszerrel érintkező anyagként - például vágódeszka, evőeszköz, konyhai tároló készül belőle - , az nem feltétlenül jelenti azt, hogy műanyaggal kombinálva is ugyanolyan biztonságos és egészségre ártalmatlan lenne a felhasználása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában