Kármentés

2 órája

Ezer köbméter hulladékot halmoztak fel egy bérleménynél

Ezer köbméternyi bontási és veszélyes hulladékot helyeztek el egy pécsi önkormányzati bérlemény szomszédságában, vélhetően a városi ingatlant felhasználva. A felhalmozott hulladék elszállítása 16 millióba kerül a pécsieknek.

Bóka Máté Ciprián

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal nyáron hatósági eljárást indított az önkormányzati területen található ezer köbméternyi építési-bontási hulladék felszámolása miatt, ezért is kellett lépnie az önkormányzatnak.  Az illegális hulladék egy része pécsi Hársfa úthoz közeli erdőben, másik része az ott található önkormányzati bérleményben halmozódott fel. A Pécsi Rendőrkapitányság 2022-ben már nyomozást indított ismeretlen tettes ellen az ügyben. 

hulladék, pécsi
A hulladék elszállítása 16 millióba kerül

A bérlemény lakója gyanúsítottként viszont annyit vallott be, hogy mindösszesen három talicskányi, házfelújításból származó, építési-bontási hulladékot helyezett el a bérleménye területén, amit aztán 2023-ban elszállíttatott. A rendőrég azt nem tudta bizonyítani, hogy a szomszédos erdőbe is ugyanez a személy hordta volna a hulladék halmokat, de az önkormányzat szerint feltehetően a bérleményen keresztül borították le autókkal a hulladékot az erdőbe, ottani árkot feltöltve.  

Hulladék: évek óta borogathatták

Végh Péter, az ÖPE képviselője elmondta, hogy éveken keresztül láthatták, hogy borogatták a földet, többször figyelmeztették, de láthatóan semminek nincsenek jogi következményei. Szerinte elképesztő, hogy a hulladék felszámolására költendő 16 millió forintot nem lehet ráverni. Ezt a pénzt rengeteg értelmes célra elkölthették volna – mondta. Arra is utalt, hogy ha hamarabb lépnek fel a hulladék lerakása ügyében, akkor az önkormányzatnak sem kerülne ennyibe ez a munka. 

A Mi Hazánk képviselője, Varga Tamás azt feszegette, hogy vajon még bérlő-e az illető, de mint kiderült, hogy ugyan a bérleti jogviszony megszüntetésének folyamatát elindították, de egyelőre még bent él a bérlő az önkormányzati bérleményben. 

Péterffy Attila polgármester előterjesztésében közölte: tekintettel arra, hogy "más bérbe adott önkormányzati ingatlanok esetében is hasonló esetekkel szembesültünk, felkérem a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a Pécsi Ellátó Központ vezetőit, hogy a bérbe adott ingatlanok állapotának rendszeres ellenőrzéséről a jövőben gondoskodjanak, annak érdekében, hogy bérlőhöz köthető illegális hulladéklerakásokat megakadályozzuk".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában