Segít a Nevetnikék

12 órája

Ha egy kórházban egy csecsemő egyedül van és nem sír… megpecsételődik a sorsa!

A Belügyminisztérium adatai szerint jelenleg 300 csecsemő vár kórházakban szerte az országban arra, hogy valaki hazavigye. A intézményekben fizikai és egészségügyi szempontból biztonságban vannak a picik, az érzelmi és szociális szükségeleik viszont kielégületlenek. Ebben az életkorban viszont minden nap számít, életre szóló sérüléseket szenvednek azoktól a korai élményektől, amikor megtapasztalják, ők a világnak nem fontosak. A Nevetnikék Alapítvány arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ez a valóságban sokkal több gyermeket érint.

Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

A szakma hospitalizációnak nevezi, amikor a gyermek életében nincs olyan személy, akihez kötődhetne, és emiatt a viselkedése megváltozik. Az elszakadást követő első órákban a csecsemők vigasztalhatatlan sírással jelzik, mennyire magányosak. Később megtanulják, hogy senki sem fog reagálni a jelzésükre. Ez a jelenség akkor is mutatkozik, amikor kórházi kezelés miatt tartózkodnak bent a picik hetekig vagy hónapokig, és a szülők nem tudnak mellettük lenni. Az ok főként a kórház és a lakhely közti nagy távolság: a szociális helyzetükből fakadóan sokan a mindennapos látogatást emiatt nem tudják megoldani, legyen szó akár csak pár napos kisbabáról.

A Pécsi Gyermekklinikán a Nevetnikék Alapítvány önkéntesei az elmúlt egy évben több mint 100 hat év alatti gyermekkel foglalkoztak, akik mellett nem tudtak ott lenni a szülők. 

Van olyan kórházban ragadt kisgyermek, aki a betegsége okán tartózkodik bent évek óta, az állapota viszont nem indokolná az ágyban fekvést. A kórházban azonban nincs másra lehetőség, így a mozgás- és kognitív fejlődésük erősen visszamaradottá válik.

Azok a gyermekek, akik több mint egy hetet töltenek bent egyedül, állandó látogatót kapnak a Nevetnikék Alapítvány egyik önkéntesének személyében a szorosabb kötődés kialakulása érdekében. Az Alapítvány gondoskodik a folyamatos utánpótlásról, az önkéntesek mentálhigiénéjéről és a kórházzal való kapcsolattartásról. Az elmúlt időszakban az ország különböző pontjairól jelentkeztek önkéntesek, viszont a Nevetnikék Alapítvány csak a dél-dunántúli régió kórházaival áll kapcsolatban.

A Nevetnikék önkéntesei 16 éve foglalkoznak ezekkel a gyerekekkel országosan egyedülálló módon. A probléma mielőbbi megoldásának érdekében a Nevetnikék Alapítvány most beleállt, hogy összegyűjti a lelkes önkéntes jelentkezőket a dél-dunántúli régión kívül is. Kifejezetten olyan embereket, akik rendszerszinten, szervezeti szinten szeretnének segíteni a probléma megoldásában. Módszertani Központként tudják menedzselni egy országos hálózat kialakítását, hogy minden magára hagyott csecsemő megtapasztalja a kórházban a szeretetet. Részletek: nevetnikek.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában