Tanúkat is meghallgat a Pécsi Törvényszék

3 órája

Gyermekgyilkosság: a vádlott anya meghallgatásával folytatódik a tárgyalás

A szeptember elején tartott előkészítő ülés után a vádlott anya meghallgatásával folytatódik a tragikus pécsi gyermekgyilkosság tárgyalása hétfőn a Pécsi Törvényszéken. A gyermekgyilkosság esedékes napján tanúkat is beidéztek – tudta meg a lapunk a törvényszéktől.

Balikó Gergely

Fotó: Patricia Hikari

A pécsi gyermekgyilkosság ügyében 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja az ügyészség azt a pécsi nőt, aki a vád szerint tavaly októberben olyan erővel vágta földhöz hároméves kisfiát, hogy a gyermek másnap meghalt. A kisgyereknek nem segítő apa is bíróság elé áll.

gyermekgyilkosság
Bíróság elé áll a gyermekgyilkosság vádlottja. A kép illusztráció
Fotó: Chokniti-Studio / Forrás: Shutterstock

A Pécsi Törvényszék tájékoztatása szerint a vádlottak 2019. évtől éltek együtt Pécsett egy lakásban, ahol együtt nevelték az elsőrendű vádlott nő korábbi kapcsolataiból származó három, valamint kapcsolatukból származó egy gyermeket. A vádlottakkal együtt él még két férfi.

A vádlottak kapcsolatából származó fiúgyermek korábban gyermekotthonban élt, kevéssel két és fél éves kora előtt került a vádlottak gondozásába. Őt az elsőrendű vádlott többször bántalmazta, lassúbb fejlődési üteme miatt gyakorta haragudott rá. A másodrendű vádlott tudott a sértettet érő hátrányosabb bánásmódról, de azzal kapcsolatban tehetetlen volt – ismertette a gyermekgyilkosság előzményeit a bíróság.

"Kinyírom" - írta az anya a gyermekgyilkosság előtt

A törvényszék összegzése szerint 2023. október 18-án az elsőrendű vádlott az apját látogatta meg a kórházban, amikor nagyobb gyermekétől üzenetet kapott, hogy a kicsi nagyon sír és rázza a kiságyat. Az elsőrendű vádlott a lányának írt válasz üzenetben közölte, hogy 

Adok én majd neki jajgatni, had érjek haza. Meghal most. Komolyan. Kinyírom, most ököllel fogom ütni, mint egy kutyát

Az elsőrendű vádlott hazaérkezve, 20 óra körül bántalmazta a kiságyban fekvő gyermekkorú sértett kisfiút, akit többszörösen megragadott a mellkasánál, nyakánál, többször megütötte, leszorította, ököllel megütötte a szája körül, majd az ágyból kiemelte a kisfiát és a földhöz vágta úgy, hogy a gyermeke a fejét a padlóba verte.

Mindeközben a többi gyermek és a másodrendű vádlott is otthon volt, de semmit sem tett az élettársa megfékezése érdekében. A másodrendű vádlott közömbös volt a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermeke sorsát illetően és semmilyen módon nem segítette őt.

A bántalmazás után az elsőrendű vádlott a gyermeket megpróbálta egy asztma inhalátorral lélegeztetni, sikertelenül. A gyermek részére egyik vádlott sem hívott orvost. A mindkét vádlott számára aggasztó állapotú gyermeket az elsőrendű vádlott lefektette az egyik szobába.

A gyermekhez csak másnap hívott mentőt a vádlottakkal és gyermekeikkel együtt élő, akkor hazatérő egyik férfi, azonban az életét már nem lehetett megmenteni. A gyermek 2023. október 19-én, az őt ért bántalmazás miatt keletkezett súlyos sérülései miatt életét vesztette.

A Pécsi Törvényszék tájékoztatása szerint a vádlott anya a szeptemberi előkészítő ülésen nem mondott le a tárgyalás jogáról, ezért folytatódik hétfőn a gyermekgyilkosság tárgyalása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában