Sorra érkeznek a panaszok

3 órája

Expo Center: volt, hogy Pellérden, Keszüben és Gyódon sem tudtak pihenni a zajtól

Korábbi cikkeink nyomán sorra érkeznek szerkesztőségünkhöz az olvasói jelzések arról, hogy milyen komoly kellemetlenséget okoznak az Expo Centerben tartott zenés rendezvények a környéken, valamint az onnan légvonalban 5 kilométerre lévő Pellérden lakók számára is. Pécs jegyzője részletes nyilatkozatot juttatott el hozzánk az Expo ügyében.

Bama.hu

Forrás: Kovács Liliána

Kertvárosi olvasónk panaszos levelében számolt be arról, hogy a hétvégén az Expo Centerben tartott rendezvény miatt a lakásukban, és mások lakásaiban is olyan nagy volt a hangerő, hogy ott sem aludni, sem pihenni nem lehetett. Hasonló helyzetben lévő másik olvasónk szerint pedig a Expo Center hangszigetelése lehetne a megoldás a bulik idején a környéket zavaró zajra.

expo center
Expo Center: hangos bulik zavarják a környéket

Ez alkalommal pedig pellérdi olvasónk erősített rá az eddigi kellemetlen tapasztalatokra, mondván szombaton ők is – mint fogalmazott - hőbörögtek” a csendháborítás miatt, többször telefonáltak a rendőrségre, ahol állítása szerint nem vették fel a telefont. 

„Mi Pellérden lakunk, ide elhallatszott úgy, hogy dübörögtek az ablakok. Légvonalban körülbelül 5,5 kilométerre vagyunk!” - fogalmazott olvasónk.

PEN az Expo Centerben: nem jött be a pellérdieknek

Felidézte azt is, hogy május 9. és 11. között, a Pécsi Egyetemi Napok (PEN) ideje alatt a pellérdi lakosok zöme mérges volt, mert nem tudtak aludni a rendezvény miatt, s csatolta a község Facebook-csoportjának erről tanúskodó akkori bejegyzéseit is. A szervezők csak akkor halkítottak a hangerőn, amikor a fesztivál Facebook-oldalára írtak panaszos bejegyzéseket – jelezte.

A most szombat este kétszer hangosabb volt, mint szokott, a pellérdi házban zárt ajtóknál decibel mérésük értéke 28-29 volt – panaszolta olvasónk.

Expo-ügy: így látja a jegyző

Lovász István, Pécs jegyzője szerkesztőségünknek elküldött nyilatkozata szerint az Expo Center épülete rendelkezik – a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti – zenés, táncos rendezvények tartásához szükséges (állandó) engedéllyel, így az egyes épületen belüli rendezvények megtartását megelőzően nem kell külön eseti engedélyt kérnie az üzemeltetőnek.

Az Expo Center nyitott területén eddig összesen három olyan szabadtéri rendezvényt tartottak, ami zenés, táncos rendezvénynek minősült, melyekre a létszám okán eseti engedélyt kért az aktuális szervező, a többi szabadtéri rendezvényre pedig nem kellett rendezvénytartási engedélyt kérni, mivel az azon résztvevők létszáma nem érte el a jogszabályban rögzített 1000 főt – fűzte hozzá.

Háromszor ellenőrzik az Expo Center zenés rendezvényeit évente

Lovász István emlékeztetett rá, hogy minden évben az engedélyezésben részt vett szakhatóságokkal együtt, kötelező jelleggel három alkalommal (kétszer rendezvény időpontjában, egyszer rendezvényen kívüli időpontban) kerül sor a működés ellenőrzésére, így a hatósági ellenőrzés folyamatos.

Kitért arra is, hogy a rendezvénytartási engedélytől függetlenül a zajkibocsátás okán a - jelentősen kisebb számban tartott - kültéri rendezvényekre minden esetben egyedileg kért és kapott eddig a szervező engedélyt, hiszen ezen rendezvényeken mindig más és más hangosítási berendezéseket használtak, ami megköveteli a zajvédelmi szakértő általi eseti határérték-bemérést és eseti engedély kiadását.

Az Expo Center épületére az üzemeltető, bár kérelmezte állandó hangosítási határérték megállapítást, azonban az eljárásra kijelölt jegyzői hatóság megszüntette az eljárást, mivel a zajvédelmi szakértő szakvéleménye szerint nincs védendő létesítmény az épület hatásterületén, így magára az épületre betartandó határérték megállapítására nem kerülhetett sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában