Új lehetőség

2 órája

Együttműködik a PTE és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Péntek délelőtt együttműködési megállapodást kötött egymással a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Bama.hu

Az együttműködés elsődleges célja a szellemi tulajdonvédelmi ismeretek oktatása, valamint az SZTNH gyorsítósáv szolgáltatásának hatékony igénybevétele, amelynek révén eldönthető, hogy egy megoldással érdemes-e elindulni a szabadalmi oltalomszerzés útján. A kontraktust Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke és Miseta Attila professzor, a PTE rektora írta alá az egyetem Szenátusi Tanácstermében.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az egyetemek és kutatóhelyek számára kidolgozott lehetőséget ajánl, amellyel megkönnyíthető annak eldöntése, hogy mely műszaki megoldásaik esetében érdemes szabadalmi ügyvivők bevonásával oltalmi igényt meghatározni. 

Az egyetemi kutatóknak ezentúl nem kell választaniuk a tudományos publikáció megjelentetése és a megoldásuk oltalmazása között, ugyanis a hivatal által felkínált „szabadalmi gyorsítósáv” lehetőségével a találmány tudományos cikk formájában is benyújtható a hivatalhoz szabadalmi elővizsgálatra. Emellett a hivatal segít eldönteni, hogy mely kutatási irányok lehetnek hosszú távon célravezetőek.

A PTE és az SZTNH már régóta együttműködő partnerek, ugyanakkor a pénteki szerződésaláírással egy magasabb szintre kerül a két intézmény partnersége. Az együttműködés fő területei és irányai a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos ismeretek terjesztése és oktatása, a szakmai módszertani fejlesztések megvalósítása, a szellemitulajdon-védelmi szolgáltatások hozzáférhetővé tétele és az egyetem számára azok testreszabása. Emellett az együttműködés keretében lehetőség lesz az egyetem kérésére előadó, zsűritag, illetve mentor delegálására az akcelerációs programokra, versenyekre, valamint az egyetemi oktatók és kutatók számára konzultációs lehetőség biztosítására. További kiemelt célkitűzés a szakemberképzés szellemi tulajdonvédelmi irányú hazai bővítése.

Az együttműködés további irányai közé tartozik, hogy az egyetemi képzés profiljához illeszkedően a graduális oktatásban kötelezően vagy választható tárgyként bevezeti és fejleszti a szellemi tulajdonvédelmi ismeretek oktatását, így például az SZTNH által delegált szakember bemutatja a hivatal munkáját. Ezen felül pedig szakdolgozati és kutatási pályázatok közös kiírásával lehetőséget biztosít az oktatók és a hallgatók részére, amellyel ösztöndíjakat nyerhetnek el.

Az együttműködés előnye lehet még, hogy a PTE az SZTNH-val közösen a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológia menedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány és konferencia projektekben vehet részt. Emellett az SZTNH tájékoztatja az egyetemet a szellemi tulajdon és a technológia-transzfer tevékenységek fejlesztésével kapcsolatos nemzetközi szakmai együttműködésekről és programokról -derül ki az egyetem közleményéből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában