Figyelem!

10 órája

A dísztök dekoráció, és nem étel

Wald Kata

A dísztök nem ehető! - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezek a dekorációs célra szánt dísztökök ugyanis toxikus vegyületeket tartalmaznak, fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz.

dísztök veszélyes
A dísztök csak dekorációs célra használható
Fotó: Pesthy Márton / Forrás: MW

A dísztököt elkülönítetten kellene tárolni

- A tapasztalat szerint azonban a kereskedők nem minden esetben különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, ezért fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról - emeli ki a Nébih.

  Még a vásárlást megelőzően, az üzletben fontos, hogy erről tájékozódjunk. Emberi fogyasztásra mindenképp sütőtököt válasszuk, és annak fajtájáról is célszerű még a vásárlást megelőzően tájékozódni.  - Fontos hogy csak tiszta, sérülésektől és kártevőktől mentes tököt válasszunk! - hangsúlyozza a Nébih. 

Külső jegyek alapján könnyen megállapítható a minőség: az érett sütőtöknek száraz a kocsánya, kemény a héja, és ütögetésre kongó hangot ad. Ha azonban a kocsánya zöld vagy a héja körömmel benyomható, nem szabad megvenni. Nagyon fontos, hogy csak ép héjú, benyomódásoktól mentes példány kerüljön a kosárba. ha szeletelve árulják, akkor pedig arra kell figyelni, hogy olyan darabot válasszunk, amelyiknek erőteljes narancssárga a színe és legalább 2-3 cm vastag, tömör a húsa. 

A sütőtök egészben szobahőmérsékleten egy-két hétig tárolható. Ha a héja kissé összeszáradt, célszerű 10-13 fokos helyiségbe tenni, ahol további minimum három hónapig eltartható. Ha szeletelt tököt vásárolunk, a fóliával letakart darabot három napon belül célszerű felhasználni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában