2024.10.20. 11:00
A dísztök dekoráció, és nem étel
A dísztök nem ehető! - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezek a dekorációs célra szánt dísztökök ugyanis toxikus vegyületeket tartalmaznak, fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz.
A dísztököt elkülönítetten kellene tárolni
- A tapasztalat szerint azonban a kereskedők nem minden esetben különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, ezért fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról - emeli ki a Nébih.
Még a vásárlást megelőzően, az üzletben fontos, hogy erről tájékozódjunk. Emberi fogyasztásra mindenképp sütőtököt válasszuk, és annak fajtájáról is célszerű még a vásárlást megelőzően tájékozódni. - Fontos hogy csak tiszta, sérülésektől és kártevőktől mentes tököt válasszunk! - hangsúlyozza a Nébih.
Külső jegyek alapján könnyen megállapítható a minőség: az érett sütőtöknek száraz a kocsánya, kemény a héja, és ütögetésre kongó hangot ad. Ha azonban a kocsánya zöld vagy a héja körömmel benyomható, nem szabad megvenni. Nagyon fontos, hogy csak ép héjú, benyomódásoktól mentes példány kerüljön a kosárba. ha szeletelve árulják, akkor pedig arra kell figyelni, hogy olyan darabot válasszunk, amelyiknek erőteljes narancssárga a színe és legalább 2-3 cm vastag, tömör a húsa.
A sütőtök egészben szobahőmérsékleten egy-két hétig tárolható. Ha a héja kissé összeszáradt, célszerű 10-13 fokos helyiségbe tenni, ahol további minimum három hónapig eltartható. Ha szeletelt tököt vásárolunk, a fóliával letakart darabot három napon belül célszerű felhasználni.