Vita

2 órája

Csata lehet Pécsen, hogy ki és miről döntsön!

A pécsi polgármesternek közel 130 kisebb-nagyobb döntési jogköre volt eddig, ezeket szeretnék visszaterelni a közgyűlési hatáskörbe. Mindeközben a baloldali városvezető több módisítást kérne az önkormányzat alapvető működését befolyásoló Szervezeti és Működési Szabályzatban. Kedden komoly csata várható Pécs közgyűlési termében.

Bóka Máté Ciprián

20210828 Komárom Csatabemutatót tartottak a Monostori erődben - hagyományőrzők aktív közreműködésével Fotó: Körtvélyfáy Dina KD Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Egy hete sem ment át, de azért újra megpróbálja a pécsi városvezető, Péterffy Attila az általa elgondolt önkormányzati struktúrát keresztül vinni a keddi közgyűlésen. Akkor pillanatok alatt levette a napirendről az új közgyűlési többség az elképzelést, miután Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az elnapolást kérte, mert nem volt lényegi egyeztetés erről velük. Ehhez képest már három nap múlva szintén megjelent a város honlapján a Péterffy-féle Szervezeti és Működési Szabályzat tervezete, ami egyben azt is jelzi, hogy kérdéses, hogy az előző, múlt heti alakuló közgyűlés után eltelt pár napban sikerült-e érdemben egyeztetni a felekkel. Az újabb közgyűlésen így ismét csata várható, főként azért is, mert várhatóan az új többség részéről, a nemzeti oldaltól egy olyan tervezet kerülhet a képviselők elé, amely a közgyűlés hatáskörébe rendelne olyan döntés jogosítványokat, amikkel most a polgármester rendelkezik.

csata pécs
Sok munka vár Csizmadia Péterre, kedden komoly csata várható

Ezért lehet csata a hatáskörökről 

Jelenleg több mint 130 átruházott hatáskörrel rendelkezik a városvezető. Ezek között van olyan, ami technikai jellegűnek mondható, ám még így akár szakbizottsági körben is is tárgyalható lenne. Ilyennek tekinthető például az, hogy dönthet "ideiglenes elhelyezés céljára önkormányzati lakás bérbeadásáról".

De van ennél is húzósabb is: 

  • miszerint kötelezettséget vállalhat nettó 50 millió forintig "élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás elhárítása érdekében és a szükséges intézkedést megteheti, ennek során megköti, módosítja vagy megszünteti az intézkedéshez kapcsolódó szerződéseket". 
  • Abban az esetben pedig már komolyabb összegről van szó, amikor is arról dönthet, hogy két ülésszak között egyes önkormányzati cégeknek a költségvetési rendeletben meghatározott üzemezéstől eltérően utalhasson forrásokat a "likviditás megőrzése érdekében" – erről pedig csak utólagosan kell beszámolnia a testületnek. 
  • Hasonlóképpen nettó 50 millió forintig dönthet arról, hogy két testületi ülés között többletforrásokat adjon a cégeknek – azt viszont már nem rögzítette a korábbi és a mostani rendelettervezet sem, hogy hány alkalommal és hány cégnek nyújthat így plusz pénzt.

 

A baloldali polgármester így látja

A pécsi polgármester Péterffy Attila mindenesetre kedden ismételten azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati bizottságok létszámának bővítéséről szóló, általa benyújtott Szervezeti és Működési Szabályzatot elfogadná a testület, és amely megőrizné a jelenlegi átruházott hatásköreit is. 

Azt is szeretné elérni, hogy a polgármester a közgyűlésen kezdeményezhesse a már megtárgyalt, de szavazattöbbség hiányában elutasított napirendi pont ismételt megtárgyalását. A baloldaliak az úgynevezett "kérdéseket" megreformálnák, méghozzá úgy, hogy a közgyűlés előtt három nappal bekérnék azt a polgármester számára. Ez utóbbinak egyébként részben lehet racionális indoka is, hiszen a válaszokra fel kell készülni.

Intő jel azonban, hogy eddig a városházáról vezérelt baloldali propagandagépezet úgy működött, hogy a sajtó kérdéseire nem válaszoltak érdemben, majd pedig lejárató, személyeskedő támadásokat indítottak a kérdezőkkel szemben. Nyilvánvalóan ez is a lehetőség a közgyűlési kérdések esetében is felmerülhet. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában