Feszültségek

17 órája

Bomlásban az eddigi városirányítók?

Alighanem jövő kedden tartja meg a pécsi önkormányzat az alakuló ülését, ugyanis várhatóan a pécsi polgármester október 15-re hívja össze a júniusban megválasztott képviselőket. A nemzeti oldal erős bizottságokban gondolkozik, míg a baloldalon információink szerint komoly belharcok kezdődtek, belső feszültségek feszítik a csoportot.

Bóka Máté Ciprián

Októbertől megszűnt a korábbi pécsi baloldali városirányítás mandátuma, aminek következtében a közgyűlés működése is megállt. Ez az a helyzet addig marad így, amíg az új képviselő-testület nem alakul meg, és nem kezdik meg a működésüket a bizottságok. Bár meglehetősen belső ügymenetnek tűnik, de erre pedig a város működése szempontjából minél előbb szükség van. Csizmadia Péter, a pécsi városházi Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség vezetője azt mondta, hogy a korábbi szervezeti és működési szabályzatban foglalt bizottsági struktúrát felül kell vizsgálni.

Csizmadia, Pécs, belső
Míg a baloldalt belső feszültségek terhelik, addig Csizmadia Péter új bizottsági rendszerben gondolkozik 
Fotó: Laufer László

 

 Az alakuló ülésen szeretnénk eljutni odáig, hogy a bizottságok megalakuljanak, és azokba tagokat delegáljon a közgyűlés. Ez azért fontos, mert szakbizottságok nélkül leáll a hivatali ügymenet, az egész önkormányzat döntéshozatali folyamata mozdulatlanná, a rendszer pedig október elseje óta áll

 – mondta Csizmadia Péter. 

Átszabnák a struktúrát

A nemzeti oldal részéről már megvannak azok az elképzelések, hogy milyen struktúrában gondolkoznak, ahogy a leköszönő baloldali városvezetés 2019-ben, az új önkormányzatban is új rendszert alakítanának ki. Ehhez pedig a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására van szükség, amit várhatóan már október 22-én tárgyalhat a testület, azaz egy héttel azt követően, hogy leteszik az esküjüket a képviselők. 

Belső feszültségek terhelik őket

Ahogy az várható volt a júniusi eredmények után, a baloldalon belül komoly feszültségek jelentkeztek, hiszen elvesztették a többséget a közgyűlésben. Úgy tudjuk, hogy Péterffy részéről az egyik elképzelés az lehet, hogy megtartana a mostani három alpolgármesteréből kettőt legalább, ugyanakkor Nyőgéri Lajos MSZP-s tisztségviselőt már saját koalíciójuk sem igazán látná szívesen a poszton újra. 

Nyőgériről köztudott, hogy 

  • Péterffy csak úgy tudta kinevezni, hogy kihasználta a járvány idején azt, hogy egyszemélyben dönthetett róla. 
  • Az MSZP-s politikus ellen már akkor is tiltakoztak a baloldali koalíción belül, de gazdasági bizottsági elnöknek sem volt megfelelő. 
  • Korábban pedig három cégét is kényszertörléssel szüntették meg. 
  • A politikust rágalmazásért is elítélték, illetve 
  • ő hozzá tartozott az a terület, a lakásgazdálkodás, ahol súlyos anomáliák miatt nyomozást is elrendeltek. 

A másik kérdéses és megosztó személy a baloldalon Fogarasi Gábor, aki a Jobbik tagjaként kötött szövetséget a Gyurcsány Ferencnek hű baloldali koalícióval. Fogarasival szemben – az alig érzékelhető teljesítménye mellett – szintén a lakásgazdálkodással kapcsolatos problémákat jelölték meg forrásaink, hiszen a népjóléti bizottság elnöke volt, s ennek a bizottságnak pedig döntő szerepe van az önkormányzati bérlemények kiadásában. 

A belső feszültségek pedig a két pólus, az MSZP és a Jobbik között éleződnek, arról nem is beszélve, hogy várhatóan a különböző pozíciókkal járó magasabb béreknek is búcsút inthetnek a balosok, ami további konfliktusokat okoz a tíz fősre olvadt korábbi városvezető koalícióban. 

Ennyiből gazdálkodik a pécsi önkormányzat és összehasonlításképpen a PTE:

Pécsi Tudományegyetem2007. év2010. év2020. év2024. év
Költségvetési főösszeg (milliárd Ft)  49.4 56.1 131.6185.6
Pécsi önkormányzat2007. év2010. év2020. év2024. év
Költségvetési főösszeg (milliárd Ft)  41,158.463.867,5

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában