MCC fórum

13 órája

Az ideológiák korában nem tehetünk mást, mint hogy visszafoglaljuk a valóságot

Élénk szellemi vita övezte az ír-amerikai professzor előadását a pécsi MCC-ben kedd délután. James Greenaway arról értekezett, hogy ki volt Eric Voegelin, mit jelent az ostobaság filozófiai nézőpontból és hogyan jellemezhető a kozmoszban való létezésünk?

Bama.hu

Bár látszólag nehéz összefüggést találni az előző kérdések közt, a tudós azonban mégis izgalmas magyarázatokkal állt elő.

MCC Pécs 2024.10.08. James Greenaway ideológia
James Greenaway a pécsi MCC-ben Eric Voegelin politikai filozófiai elméletét tekintette át
Fotó: Laura Nagy / Forrás: MCC

A St. Mary Egyetem professzora szerint a politikai vallás a struktúráját a kereszténységből veszi át. Messiást állít az emberek elé, értékeket határoz meg és megváltást ígér. Lehetővé teszi, hogy az ideológia nevében bármit meg lehessen tenni. Ugyanakkor nem létezik ostobasághoz való jog – emlékeztetett Voegelin. A valóság megismerésére való törekvés a kulcs, amely nem más, mint az ember, a társadalom, Isten és a kozmosz harmóniája, amelynek csak a szeretet lehet a mozgatórugója.

„Csak akkor tudsz gyászolni, ha előtte szerettél” – mondta az ír-amerikai filozófus. Az előadó szerint a szeretet lehetővé teszi, az Isten és az emberek közti kommunikációt. Greenaway úgy látja, a szeretet élet és halál között is átívelő köztes tér, hiszen akit az életben szerettél, azt halála után is szeretni fogod.
A filozófus úgy látja, a bölcsesség nem emberi, hanem isteni tulajdonság. Az ostobaságot a Szókratész előtti időkben nem sértésként, hanem a bölcsességet kereső, vagyis az isteni tudást megérteni akaró emberre használták.

„Az ideológiák korában nem tehetünk mást, mint visszafoglalni a valóságot” –Voegelin 1940-es években tett kijelentése ma is aktuális – hívta fel a figyelmet James Greenaway az MCC pécsi előadásán, melyet követően élénk diszkusszió alakult ki az előadó és a hallgatóság között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában