Múltidéző

7 órája

Az Árkád újjászületést hozott – (GALÉRIA)

Sokan nem is emlékeznek, milyen sokáig egy elhanyagolt ipari terület árválkodott a belvárosban a 6-os főút mentén. De húsz évvel ezelőtt újraéledt egy nagyobb beruházás és átalakítás után a terület, megszületett az Árkád.

Jusztin Levente

Fotó: Laufer László

Több funkciója is volt a hatalmas területnek, amit egy ideje már az Árkád foglal. A területen korábban pavilonsorok, gépcsarnok, hivatali épületek, szórakozóhelyek és múzeum működött. Az idő múlásával aztán már a rossz állapotok miatt és az adódó lehetőség miatt leheltek új életet a területbe.

árkád
Rengeteg eseménynek, lehetőségnek adott otthont a 20 éves Árkád
Fotó: Laufer László

Az Árkád megújulást hozott

A zsúfolt belvárosban nehéz követni azt, melyik épületben milyen szolgáltatás zajlott, milyen feladatot látott el egy objektum. A déli oldalon a mai Nagy Lajos király útja található, a régi Szalai András út. A mostani nagy épület helyett korábban a Sopiane csarnokot lehetett találni. Ez a gyárépület a hetvenes évektől kezdve üresen állt. Feljebb haladva a Czinderi utca igazi rejtelmekkel teli utca hírében állt, hisz például A Gyár nevű szórakozóhelyre szívesen betértek a fiatalok és a szórakozni vágyók. 1991-ben nyílt meg, a pécsi rockzene és alternatív műfaj bázisaként működött, többek között Lovasi András is tevékenykedett itt. De voltak itt lakóházak is, ahogyan a Bajcsy-Zsilinszky utcában is. Pavilonok és bódék erre is működtek.

Haladni kell a korral, hogy minél több ember számára váljon vonzóvá a város. A multik megjelentek az elkészült Árkád épületében, vele együtt pedig a fiatalok megmaradtak a környéken. Merőben más minőségben, mint akkor, hisz se koncert, se múzeum, se gyár. A pozitív oldala viszont határozottan az, hogy nagyon sok embernek jelent az Árkád munkalehetőséget, hisz egy ekkora területen temérdek bolt működik.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában