Szép munka

10 órája

A körberesek segítségével újult meg a Mecseki Kisvasút

Önkéntes munkaprogramjának következő állomásaként a Körben Hungária munkatársai felújították a Mecseki Kisvasút vonatkocsijait.

Bama.hu

A Muki különleges értéke a városnak. Pécsiek generációinak első vonatozós élményei kötődnek az Állatkert és a Dömörkapu között ingázó, bájos kis szerelvényhez. A Mecseki Kisvasút több mint hatvan éve, 1962-ben épült a helyiek összefogásával, társadalmi munkában. A vidám színekre festett kocsikat azóta egy ugyancsak matuzsálemi korú, hazai gyártmányú mozdony húzza. Más kisvasutakkal ellentétben soha nem volt gazdasági funkciója, a megnyitásától kezdve kizárólag szórakoztató célokat szolgált. A nyomvonal mindössze 570 méter, ezzel pedig Magyarország legrövidebb, üzemelő vasútvonala.

A szerelvény kocsijai mostanra megértek egy alapos felújításra, a Körber szakemberei pedig segítettek. Az önkéntesek több héten keresztül dolgoztak a kocsikon. A korlátokat leszerelték, a gyárban szemcseszórással megtisztították, az elkorhadt tetőlemezeket újra cserélték és természetesen az egészet újrafestették Muki eredeti, ragyogó színeire. Komplikálta a munkát, hogy a kisvonat hétvégenként menetrend szerint járt, így hétfőtől péntekig egy-egy kocsival mindig el kellett készülni.

„A 2018-ben indult önkéntes programunkkal a helyi közösségek számára fontos helyszíneken segítünk az egész megyében. Idén már több mint 30 önkéntes napot tartottunk, a munkatársaink pedig sokezernyi órát áldoztak a szabadidejükből iskolák, óvodák, sportpályák vagy állatmenhelyek rendbehozására. A kisvasúthoz sokunknak személyes élményei is fűződnek, a gyerekkoruk egy emlékét renováltuk” – mutatta be a Körber büszkeségének számító programot Zalay Buda ügyvezető igazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában