Bűnügy

20 órája

Kezdődik a város vádlott polgármesterének tárgyalása

Miután egy remek telekhez is hozzájutott a kozármislenyi polgármester, a leköszönő városi testület még majdnem jutalmat is adott neki, végül azonban csak egy két és fél milliós szabadságmegváltással kellett beérnie. Biró Károly vádlottnak csütörtökön kezdődik a hűtlen kezelés gyanúja miatt ellene indított büntetőügy tárgyalása.

Bóka Máté Ciprián

Az utolsó rendes ülésen döntött volna a leköszönő kozármislenyi képviselő-testület a hűtlen kezeléssel vádolt Biró Károly polgármester jutalmazásáról, ám ezt végül az ülés előtt levették a napirendről, vélhetően azért, mert a testület jelenlévő tagjai már nem álltak volna a városvezető mellé. A jutalomnak tehát búcsút inthetett a vádlott polgármester, de nem kell szomorkodnia, mert információink szerint 66 napnyi bennragadt szabadsága után jár számára annak megváltása miatt közel 2,5 millió forint.

vádlott, kozarmislenyi
A kozármiselnyi vádlott polgármester ügyében két napig tartó tárgyalás lesz a héten Fotó: Löffler Péter

A polgármester búcsúzását azonban nemcsak ez könnyíti meg: megírtuk, hogy meglehetősen érdekes körülmények között jutott hozzá egy olyan mislenyi telekhez a városvezető és neje birtokában lévő cég, amelyet korábbi ingatlanfejlesztési célra jelöltek ki, ám ott nem valósította meg a korábbi tulajdonos a beruházást. Az önkormányzatnak elvileg ezért alacsonyabb áron visszavásárlási joga lett volna, de ez nem történt meg. Helyette Biróék vállalkozásához került a telek tulajdonjoga. 

Ezért áll a bíróság előtt a vádlott

A kozármislenyi polgármesternek csütörtökön azért kell a Pécsi Járásbíróságon a vádlottak padjára leülnie, mert az ügyészség hűtlen kezeléssel és más bűncselekménnyel gyanúsította meg. Az ügyészség már tavasszal, az előkészítő ülésen részletesen ismertette is a vádiratot, amiben kifejtették, hogy milyen úton módon jutott hozzá egy életbiztosítási összeghez, amit az önkormányzat fizetett számára, illetve azt is közölte a hatóság, hogy két életbiztosítás közül az egyikről nem is tudott a képviselő-testület. A vád szerint a polgármester később pedig azért, hogy a mindezt „legalizálja" utólag rendkívüli testületi ülést hívott össze, ahol jutalmat állapítottak meg a részére, éppen akkora összegben, mint ami az életbiztosítás volt. Az ügyészek azt is felrótták neki, hogy 2015-2019 között Biró az önkormányzat bankszámlájához tartozó bankkártyával is rendelkezett, de miután vizsgálat indult, csak utólag, 2020 elején írt alá egy polgármesteri utasítást a bankkártyák használatával kapcsolatban. A hatóság szerint ezzel a vádlott hivatali hatáskörével visszaélve utólag hamisan foglalt közokiratba lényeges tényeket.  

Börtönt kértek

Az ügyész a vádlott polgármesterre több mint egy év letöltendő börtönbüntetést kért, az előkészítő ülésen a városvezető ártatlannak tartotta magát. Az ügyben csütörtökön és pénteken is több külön részletben tanúmeghallgatásokat tartanak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában