Délkelet-Ázsiából jött

2 órája

Óriás ázsiai imádkozósáska honosodott meg a régiónkban

Balikó Gergely

Forrás: ddnp

Új rovarfajjal, az óriás ázsiai imádkozósáskával (Hierodula teniudentata) gyarapodott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) területének faunája – adta hírül nemzeti park a honlapján.

Forrás: DDNPI

Ismertetésük szerint az óriás ázsiai imádkozósáska 2019-ben jelent meg hazánkban, Szeged környékén észlelték először. Az eredetileg Délkelet-Ázsia forró égövi részein honos ízeltlábúnak az elmúlt öt évben a Duna-Tisza-közén, Budapesten és Békés vármegyében történtek megfigyelései, 2023-ban már a Dunántúlon (Vértesszőlős belterületén) is megjelent.

Szeptemberben a Dávod külterületén található Földvári-tónál került elő a rovarfaj egy kifejlett példánya. Míg a Magyarországon honos imádkozósáska, más néven ájtatos manó (Mantis religiosa) a gyepek lakója, és fő táplálékbázisát a sáskák adják, addig az új jövevény a fák lombkoronájában vadászik, és nagy étvágyú ragadozó.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szerint az óriás ázsiai imádkozósáska gyorsan terjed, de a honos élővilágra kifejtett hatását egyelőre nem látni pontosan. Hazai rokonától robosztusabb megjelenése és a kifejlett állatok szárnyán található világos folt alapján különíthető el. Jelenlétéről árulkodhatnak a fák ágaira helyezett kokonjai (a petéit rejtő, darázsfészekhez hasonló burok), amelyeket a téli időszakban könnyen észrevehetünk – hívta fel a figyelmet a DDNPI.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában