Otthonukért vívnak küzdelmet

3 órája

Háromgyerekes család házának teteje szakadt be, összefogott értük a falu – (VIDEÓ)

Szívszorító esemény rázta meg a háromgyermekes Juhász család napjait. Szabadszentkirályi házuk teteje a múlt hétvégi heves esőzésekkor beomlott. Szülők és gyermekeik szerencsésen kimenekültek, de otthonuk lakhatatlanná vált, a kár pedig hatalmas. A falu egy emberként fogott össze, Almás Roland polgármester támogatásával most szélesebb körben is segítséget kérnek, hogy a szabadszentkirályi család a fagyok előtt visszaköltözhessen otthonába.

Mohay Réka

A szabadszentkirályi család háza lakhatatlanná vált, így ideiglenes megoldásként rokonoknál laknak, ám ez nem fenntartható, hiszen kilencen húzzák meg magukat egy apró házban. Az önkormányzat és a helyiek sokban támogatják a Juhász családot, ám további segítségre van szükségük.

szabadszentkirályi család
Nagyon nehéz helyzetbe került a szabadszentkirályi család
Fotó: Löffler Péter

Egy pillanat, amely megváltoztatta a szabadszentkirályi család életét

A viharos szeptemberi hétvégén Juhász Tamás és családja még nem sejtette, hogy otthonuk perceken belül romokban hever majd. Az édesanya, Ágnes épp tanult a legidősebb, kilenc éves gyermekükkel.

Bent voltunk a házban, amikor a tetőszerkezet beszakadt. A tűzoltók azt mondták, az okozhatta a problémát, hogy nem volt ereszcsatorna, ami elvezette volna a sok esővizet. A tűzfalat egy erős széllökés pedig kidöntötte, így az egész tetőszerkezet összeomlott. Ha a kémény csak eldől, kisebb lett volna a kár, de mivel az is beszakadt, nagy lett a baj – tájékoztatott a helyszínen az édesanya.

A ház tetőszerkezete leomlott, az álmennyezet beszakadt, a belső berendezés pedig napokig ázott az esőben, így szintén tönkrement.

 

Az önkormányzat és a helyiek azonnal a család segítségére siettek

Szabadszentkirály önkormányzata azonnal reagált, pénzügyi és építőanyag támogatást nyújtott a családnak, ez azonban nem elegendő az ingatlan teljes rendbetételére. Az interneten is felhívást tettek közzé, Ágnes a TikTok segítségével is próbál támogatókat szerezni ahhoz, hogy újjá tudják építeni otthonukat.

@orsos.agnes.noemi123

sziasztok sosem szoktam segítséget kérni,de most muszály sajnos péntek délután leszakadt a tetönk.Nehéz anyagi helyzetben vagyunk jelenleg.A segítségeteket szeretném kérni.Ha bármijen formában bárki tudna segíteni hálásak lennénk 🙏🙏🙏❤️

♬ stellar (Sped Up) - .diedlonely & énouement

Szerencsére a faluban és azon túl is megmozdultak, több bútor és építőanyag felajánlást is kaptunk, valamint két pénzbeli adomány is érkezett már az önkormányzat számlájára

 – mondta Almás Roland polgármester.


A közösség ereje: egy emberként fogott össze a falu

Több helyi mester, köztük ács és kőműves, ajánlotta fel ingyenes munkájukat a család megsegítésére. 

A legnagyobb kihívás most az, hogy az építőanyagokat minél gyorsabban beszerezzük, és hogy a házat a tél beállta előtt lakhatóvá tegyük – hangsúlyozta Juhász Tamás és családja.

A férfi az önkormányzatnál dolgozik, de munkáltatójától ideiglenesen rendkívüli szabadságot kapott, hogy teljes mértékben a ház újjáépítésére koncentrálhasson. 

Az édesanya, Orsós Ágnes Noémi elmondta, TikTok csatornáján már több ezer követő figyeli az eseményeket, és reméli, itt, illetve a Facebookon is közzétett segítség kérésük nem lesz hiába. Bevallotta, nehéz számára, hogy az online felületeken támadásokkal is szembesül, hiszen ők soha nem szoktak kérni, eddig lehetőségeikhez mérten inkább ők adakoztak mások számára. Most azonban olyan helyzetbe kerültek, hogy nem maradt más lehetőségük.


Jövőbeli remények és tervek

Az újjáépítéshez azonban még rengeteg támogatásra van szükség. A ház tetejének újjáépítése az elsődleges cél, még a tél beállta előtt. A Máltai Szeretetszolgálat és a Caritas már ruha és élelmiszer adománnyal támogatta a családot, sőt, a Magyar Vöröskereszt is felajánlotta segítségét. 

Minden forintunkat a tetőre fordítjuk, mert az most a legfontosabb. Bízunk benne, hogy karácsonyra már vissza tudunk költözni – mondta reménykedve a háromgyermekes édesanya.

A család ügye mellé állt Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője is, aki saját közösségi oldalán osztotta meg a segítségre való felhívást.
A befolyt összegeket az önkormányzat átláthatóan kezeli: a polgármester kiemelte, minden vásárlásról számlát kérnek, s aki felajánlást tesz, az igény szerint végig követheti, hogy a pénzét mire fordítják. Az bizonyos, hogy minden forintot a Juhász család házára költenek majd.

Aki támogatni szeretné a családot, Szabadszentkirály Község Önkormányzata erre a célra elkülönített számlaszámán megteheti: 

  • MBH: 50700035-11052135
    Fontos, hogy a közleményben az alábbi szerepeljen: Adomány, Petőfi u. 33.
  • Aki építőanyagot szeretne felajánlani, bizalommal keresse a polgármestert (Almás Roland: +36302084560), aki készséggel tájékoztat, mire van épp a legnagyobb szükség.
     

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában