Méltósággal

4 órája

Gyász és gyógyulás: a veszteség feldolgozásában kaphatunk segítséget a pálosoknál

A pécsi Pálos Lelki Központban nem mindennapi előadás-sorozat indul. „A fájdalmon túl: Gyógyulás a veszteség után” című program célja, hogy segítséget nyújtson a gyász feldolgozásában, a veszteségekkel való szembenézésben, és tájékoztatást adjon a gyászfolyamat természetéről.

Mohay Réka

Az előadás-sorozat a veszteség fogalmának értelmezésével indul, majd sorra veszi a gyász folyamatának különböző aspektusait. Az alkalmak interaktív beszélgetéseken alapulnak, amelyeket kreatív, meseterápiás és rajzterápiás elemek egészítenek ki. A résztvevőknek lehetőségük lesz személyes kérdéseket is megvitatni. Az alkalmakat Bornemisza Ágnes általános lelkigondozó, gyásztanácsadó vezeti.

Gyász és gyógyulás: veszteségfeldolgozás a pálosoknál
Gyász és gyógyulás: veszteségfeldolgozás a pálosoknál (Illusztráció)
Fotó: Flajsz Peter


Az első alkalomra október 17-én 19 órától kerül sor, ezt követően további három héten át csütörtök esténként folytatódnak az előadások. Szó lesz a gyász hétköznapi megéléséről, a gyermekek gyászáról, a régi és mai gyászrítusok változásairól, valamint arról is, hogyan segíthetünk gyászoló szeretteinknek. Az alkalmak egymástól függetlenül is látogathatók, nem szükséges mindegyiken részt venni.


A gyász folyamata és annak megértése

Az előadás-sorozat kapcsán Puskás Antal pálos tartományfőnök, a Pálos Lelki Központ vezetője hangsúlyozta, bár a gyász természetes folyamat, sokan megpróbálnak elmenekülni ez elől.

Jellemző, hogy szeretnénk eltolni a gyászt, vagy legalábbis gyorsan túllenni rajta. Emögött sokszor a haláltól való félelem húzódik meg

 – állapította meg a lelkipásztor.

A hit nagy szerepet játszhat a gyász egészséges feldolgozásában, s biztonságérzetet adhat az érintetteknek: a halál utáni életbe vetett bizalom megkönnyítheti a gyász folyamatát

 – tette hozzá.

Hudanik György, a Pálos Lelki Központ egyik lelkigondozója lapunknak azt is kiemelte, egy számunkra fontos személy elvesztésekor a vele kialakított szeretetkapcsolatot is gyászoljuk: a mindennapos beszélgetéseket, támogatást, amelyet tőle kaptunk. Ezért a gyászfolyamat lényege, hogy elfogadjuk és feldolgozzuk azt, hogy a másik már nincs velünk.

Az előadás-sorozat külön figyelmet fordít arra, hogy miként támogathatjuk gyászoló szeretteinket. A negyedik alkalom ahhoz ad támpontot, mit tehetünk, ha veszteség történik a családban, vagy a baráti körben.

Az előadásokat különösen ajánlják azoknak, akik úgy érzik, hogy a veszteség feldolgozása akadályozza a mindennapi életüket.

A program segítheti megismerni a gyász természetes folyamatát, és azt is felismerhetjük, nem vagyunk egyedül a fájdalmunkkal 

– tette hozzá Puskás Antal.

 

Lelkigondozói szolgálat a Pálos Lelki Központban

Az előadásokon túl a Pálos Lelki Központban ingyenes lelkigondozói szolgálat is működik, ahol szakértők segítenek a gyász mellett kapcsolati problémák, hivatáskeresés és egyéb elakadások esetén. A lelkigondozó munkája hasonló egy coach-éhoz vagy tanácsadóéhoz, ám esetében hite és vallási háttere is szerepet játszik a segítségnyújtásban, a támogatás során spirituális szempontokat is figyelembe vesz. A szolgáltatás ingyenes, így a Pálos Lelki Központ weboldalán található elérhetőségeken bátran kereshetik a szakembereket azok, akik úgy érzik, hogy segítségre van szükségük.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában