Magyar kaland

2 órája

A baranyai, ormánsági vidéki élettel ismerkedhettek meg a külföldi fiatalok

Telepített-e már villanypásztort a török fiatal? Meszelt-e már falat az olasz huszonéves? Font-e már szakajtót a bolgár egyetemista korú, vagy a magyar tinédzser? A válasz a kérdésekre nagy valószínűséggel: nem. Ám a Vidéken Jó! Alapítvány által szervezett Farming Charming Erasmus+ ifjúsági projekt keretein belül most mindezt kipróbálhatták Szaporcán.

Tóth Viktória

Életre szóló élményben lehetett részük azoknak a fiataloknak, akik részt vettek szeptemberben a Vidéken Jó! Alapítvány ifjúsági projektjében. Az alapítvány székhelyén, a Szaporcai Cifraházban zajlott a Farming Charming, a vidéki élettel, tevékenységekkel foglalkozó Erasmus+ ifjúsági projekt.

Vidéken Jó! Alapítvány, Szaporca, Erasmus+
Az Erasmus+ projektben résztvevő külföldi és magyar fiatalok
Fotó: Bozsits József

Bozsits József, az alapítvány elnöke ismertette, hogy korábban volt már nívódíjas és több terjesztésre javasolt projektjük is az Erasmus+ rendszerben. Általában a 30 fő körüli résztvevő 4-5 műhelyben dolgozik. A fókuszban mindig a vidéki élet áll, és általában egy globális problémára próbálnak lokális választ nyújtani. Például korábban az élelmiszerpazarlás tematikájában helyi praktikákkal azt próbálták megmutatni a fiataloknak, hogy hogyan lehet egy háztartás esetében visszafordítani a pazarlást.

– Az első néhány nap az ismerkedésről szólt, majd kezdődhetett a munka. A falusi élettel, a ház körül és egy farmon előforduló tevékenységekkel ismerkedtek meg nem formális, élményalapú tanulási módszerekkel. Egy farm kialakítása volt a téma, s ezzel kapcsolatban nagyon sokféle tevékenységet megismerhettek a magyar, olasz, román, bolgár és török résztvevők

 – fogalmazott az elnök. – Az alapoktól kezdtük, így megtudhatták, hogyan kell kimérni és rendbe tenni egy telket. A szárnyasokkal kapcsolatos műhelyben végignézhették, hogy a keltetőben hogyan kelnek ki a tojásból a kis csirkék, illetve napelemes, akkus villanypásztort is telepítettek, ahova végül bekerültek a csirkék. Volt egy kézműves rész is, ahol szakajtót készíthettek sásból, amiben tojásokat lehet gyűjteni.

Vidéken Jó! Alapítvány, Szaporca, Erasmus+
Sásból készíttek szakajtót a résztvevők az Erasmus+ programon
Fotó: Bozsits József

A lovas műhelyben lovakkal kapcsolatos alapismeretekkel foglalkoztak és lovagolhattak is. A fiatalok kedvence a meszelős-falfestős műhely volt, itt a meszelés mellett a retró hengeres falfestést és a flóderezést tanulhatták meg.  A Kulturális Örökség Napjain immár hagyományosan mindig nyitva áll a Cifraház, most a két dolog összekapcsolódott. Ebből az alkalomból a ház hatvanas években épült veranda-terasza kapott egy retró festést.

Vidéken Jó! Alapítvány, Szaporca, Erasmus+
A fiatalok a retró hengeres falfestést is kipróbálhatták a Vidéken Jó! Alapítvány szervezésében
Fotó: Bozsits József

A Farming Charming Erasmus+ program összetartó ereje

A projekt során a fiatalok a helyiekkel is megismerkedhettek, közös programok során bemutathatták az érdeklődőknek munkájuk eredményeit és a fiatalok különböző farmokat is meglátogattak a környékben. A nemzetközi közegben eltöltött közel 2 hét alatt a résztvevők között barátságok szövődtek, a csoportmunka erejét tapasztalhatták meg és angol tudásukat is fejleszthették. A projekt az Európai Unió támogatásával az Erasmus+ program keretében valósult meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában