Egy százalék

2024.09.06. 16:20

Csak a feltételek teljesülésével jutnak biztosan célba a jótékony felajánlások

Már letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról a 24EGYREG jelű adatlap, amit azoknak a civilszervezeteknek kell beadniuk, akik 2025-től igényt tartanak magánszemélyek 1%-os felajánlására, és korábban még nem regisztráltak.

Wald Kata

Fotó: Mészáros Mátyás

– Az adatlapot 2024. szeptember 30-ig elektronikusan kell a NAV-hoz benyújtani, ha a szervezet a regisztráció évét követő évtől, azaz 2025-től igényt tart magánszemélyek 1%-os felajánlására. Az előzetes regisztráció a civil kedvezményezetté válás feltétele, tehát az adatlap benyújtása nélkül a szervezet nem részesülhet 1%-os felajánlásokban – hívta fel a figyelmet Barlai Krisztina, a NAV baranyai kommunikációs referense. 

 - A regisztráció visszavonásig érvényes, ezért annak a szervezetnek, aki már regisztrált civil kedvezményezett, nem kell újra benyújtania EGYREG-adatlapot

 - tette hozzá. 

Fontos tudni azt is, hogy az adatlap 2024. szeptember 30-ai benyújtási határideje jogvesztő, elmulasztásával a regisztráció nem vehető figyelembe, még akkor sem, ha a szervezet igazolást nyújt be vagy méltányossági kérelmet terjeszt elő. Az adatlaphoz mellékelni kell a kitöltési útmutatóban részletezett nyilatkozatokat, okiratokat és igazolást. A kitöltést segítő programok és a hozzá tartozó útmutatók a Nyomtatványkereső - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu) linken és a nav.gov.hu→ Nyomtatványok → Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) útvonalon, vagy közvetlenül a Belépés - Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (gov.hu) linken találhatók meg.

Barlai Krisztina kiemelte, határidőn túl is benyújtható az adatlap, ha a civil kedvezményezett jogutódlással megszűnik, vagy a jogutód szervezet a kedvezményezett civilszervezetből vált ki, mivel a jogutód szervezet nem válik automatikusan civil kedvezményezetté, azt jelenti be, hogy már nem felel meg a regisztráció feltételeinek, másik belföldi pénzforgalmi számlaszámot kíván megjelölni az szja számára felajánlott 1%-ának fogadására.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában