Rendet tennének

2024.09.09. 17:30

Ömlik a pénz a Tüke Buszhoz, de nem elég

Csak az első félévben már több mint másfél milliárdos önkormányzati támogatást kapott a Tüke Busz Zrt., de szeptemberben újabb hetvenmillióra is szükségük van, mert a járulékokat sem tudják fizetni. Mindezek mellett a járatok pontatlanságára, kimaradására és a tisztaságra is rengetegen panaszkodnak. Csizmadia Péter frakcióvezető szerint rendet kell tenni a buszos vállalatnál.

Bóka Máté Ciprián

Azt követően, hogy egy hete bejelentette a vállalat, hogy már 18 féle jegyet is lehet kapni a Tüke Busz Zrt. járataira, a kommentelők azonnal elmondták a véleményüket a szolgáltatással kapcsolatban. A hónapokon keresztül a forróságban utazó pécsiek nem felejtették el az élményt, de azt sem, hogy a késések miatt bizonytalanná vált a buszos közlekedés. 

buszos, pécsi
A pécsi buszos vállalatnál új menedzsmentre is szükség lenne a nemzeti oldal szerint 

Azzal dicsekedjenek hogy 50 fok van ! Azzal hogy mocskosak az ülések. Azzal hogy Pécsett nem utaznak ingyen a 14 év alattiak!

Ha már veszünk egy szolgáltatást akkor legyen is hozzá normális járat és nagyjából pontos is! Ne úgy, hogy 10 perccel előbb jön vagy később.

Mindez nagyon szép eredmény, de nekem elég lenne egyféle is. Az, ami a menetrendet betartó buszokra szól.

– írták a baloldali önkormányzat lapjának közösségi oldalán.

Rengeteg pénzt kaptak

A panaszok azért is szembe ötlőek, mert a  vállalatnak ebben az évben már eddig is másfél milliárd forintos támogatást adtak, az idei esztendőre pedig 1,8 milliárdos működési támogatást irányoztak elő, ami várhatóan azonban nem áll meg ennyinél. Főként annak tükrében, hogy a jogi és ügyrendi bizottság számára készült előterjesztés szerint a rengeteg pénz ellenére arra sincs pénze a cégnek, hogy a járulékokat maradéktalanul kifizesse, ezért 70 milliós "gyorssegélyt" kaphat a vállalat. Ugyanakkor még ebben a hónapban újabb, az év végéig szóló dotációról is döntene a még regnáló baloldali koalíció. 

– 2019-ben elüldözte a jelenlegi önkormányzat a szakmai vezetést a Tüke Busz Zrt. éléről, addig elfogadható szolgáltatás nyújtott a cég, több járatot biztosító menetrenddel, pontosabb buszközlekedéssel és tisztább járművekkel. Azóta, hogy megjelent Péterffy Attila polgármester és csapata, a színvonal csökkenése azonnal elindult, hiszen nem szakembereket helyeztek a társaság élére – fogalmazott Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető. Azóta belátták, hogy az előző vezető alkalmatlan volt a feladatra és már új igazgatót neveztek ki, de továbbra sem tömegközlekedéssel korábban foglalkozó szakember irányítja a vállalatot. 

Rendet kell tenni a buszos cégnél is

Nem csoda, hogy az utasok azt érzékelik, hogy nem megfelelően működik a vállalat. Ha ezt a társaságot hosszú távon működőképessé, fenntarthatóvá akarjuk tenni, akkor megfelelő számú sofőrt kell alkalmazni, a bérüket rendezni kell a volánbuszos színvonalhoz igazítva, illetve fel kell gyorsítani az elektromos buszok beszerzését

– hangsúlyozta a frakcióvezető. Jelenleg ugyanis hatalmas terhet jelent az üzemanyagköltség a vállalatnak, ezért a járműpark mihamarabbi átalakítása jelentős megtakarítást eredményezhet. Első körben, az októbertől felálló új testület, a vállalat menedzsmentjében tervez változásokat, ezt követően pedig áttekinthetik az esetleges visszásságokat, a pénzügyi problémákat. Cél, hogy minél gyorsabban érzékelhessék az utasok azt, hogy kezd helyreállni a rend és a pénzükért azt a szolgáltatást kapják, amit elvárhatnak – szögezte le. Mint köztudott, a baloldali önkormányzat hagyta örökül annak idején azt a tömegközlekedést a 2019 előtti jobboldali városvezetésre, amelyet a járatok kimaradása, kigyulladó buszok jellemeztek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában