Korai felismerés, nagyobb esély

2024.08.29. 17:36

Tüdőrákszűrő busz állomásozott az ormánsági településen

Augusztus 29-én Sellyén mutatkozott be az a speciális mobil CT-vel felszerelt szűrőállomás, amely jelenleg az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) SOLACE programjának keretében működik.

Czeczon Enikő

A szűrőállomás az Ormánság Egészségügyi Központ parkolójában várta a regisztráltakat reggel 9-től 17 óráig, és közel 60 ember vizsgáltak meg.

A szűréseket „low dose”, azaz alacsony dózisú mellkas CT-vel végezték, amelynek célja a tüdőrák korai felismerésének elősegítése, ami bizonyítottan 20 százalékkal csökkentheti a tüdőrák miatti halálozási arányt.

Eddig a SOLACE program keretében közel 1400 embert vizsgáltak meg. Ezen szám 4,6 százalékánál született pozitív eredmény. Ez azt jelenti, hogy az érintett pácienseknél azonnali további kivizsgálás volt szükséges. Ez a magas arány is mutatja a tüdőrákszűrés és a megelőzés fontosságát. A SOLACE nemzetközi szűrőprogram megvalósítása az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezetésével zajlik. Magyarországon az OKPI mellett további 6 intézet vesz részt a megvalósításban: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház, az Opre Roma Egyesület, az Ormánság Egészségügyi Központ, a Pécsi Diagnosztikai Központ, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem.

A sellyei állomáson Bogos Krisztina, az OKPI főigazgatója elmondta, hogy ez a program mérföldkő a tüdőrák elleni küzdelemben, különösen a hátrányos helyzetű régiókban élők számára. A helyi közösségek bevonása kulcsfontosságú a sikeres szűrőprogramok megvalósításában.

Kerpel-Fronius Anna, az OKPI főigazgató-helyettese rámutatott arra, hogy különösen fontos számukra, hogy a szűrővizsgálatok mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. Külön örömnek tartja, hogy a mobil szűrőállomás segítségével a radiológiai vizsgálatokat is házhoz tudják vinni, így hozzájárulva a széleskörű elérhetőség biztosításához.

Horváth Ildikó, az MTA doktora, az OKPI Tudományos és oktatási igazgatója a beszélgetésen kiemelte, hogy a korai felismerés életet menthet. Örülnek, hogy Sellyén is lehetőséget biztosíthattak erre a szűrésre, hiszen ezzel a helyi lakosok is esélyt kapnak a tüdőrák időben történő diagnosztizálására és a megfelelő kezelés megkezdésére.

Az előzetes regisztrált pánciesek várakoztak a vizsgálatra

A település polgármestere, Nagy Attila kihangsúlyozta, hogy számukra nagyon fontos, hogy egy ilyen kiemelkedő szakmai munkát végző intézmény együttműködésével valósulhat meg ez kezdeményezés, ami hatalmas segítség azon helyi lakosok számára, akiknek nehezen elérhetőek az ilyen szűrések.

Mindehhez Springó Zsolt, az Ormánsági Egészségügyi Központ intézményvezetője hozzátette, hogy minden idejében felismert daganat egy megmentett élet. Ez a legfontosabb. Kollégáival ezzel a prevenciós hitvallással dolgoznak nap mint nap.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában