De miért?

2024.08.26. 20:01

Tévé: Ebbe a pesti cégbe talicskázták a tízmilliókat Pécsről

Nem valós, félrevezető adatokat mutatott be a Póré László által vezetett Pécsi Kommunikációs Központ Kft. abban az üzleti tervében, amelyet a saját oldalukra is feltöltöttek. A baloldali propaganda zászlóshajója a Pécs TV készítésére a fővárosba küldi a tízmilliókat, továbbra is nagy kérdés miért kell kőbányai, Fertő utcai kerülőt tenni a tévé elkészítéséhez.

Bóka Máté Ciprián

Képünk illusztráció

Fotó: Grusho Anna

Póré László baloldali ügyvezető, és az önkormányzati lapot vezető Nimmerfroh Ferenc nevével fémjelezhető a városi propagandacég, a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. működése az elmúlt években. A két személy közül Póré a cég ügyvezetéséért, míg a baloldali propagandista az MSZP-DK-s pártembereknek és igényeknek megfelelő tartalomért felel. A cégnek tudomásunk szerint Barabás Béla is bedolgozhat, aki a városházán "sajtókapcsolati tanácsadó", erre a gyanúra utal, hogy élettársának a cégét, az S-Berry Kft.-t is megemlítették a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. 2023-as üzleti tervében. Ugyanakkor Póré letagadta, hogy szerződtek volna a Barabás-pár cégével, ami viszont arra utal, hogy az üzleti tervben nem valós adatokat szerepeltettek. Ez pedig akár arra is alkalmas lehetett, hogy megtévesszék az önkormányzatot, a képviselőket, hiszen így nem valóságos terveket ismertették meg a közpénzek felhasználásával kapcsolatban. 

 

A pécsi tévé: elképesztően sokba kerül

Ugyanakkor a Pécs TV több tízmillióba kerülő gyártásával kapcsolatban sem sikerült valós adatokat megfogalmazni. Az üzleti tervben ugyanis a Pécs TV neve mellett hamisan az szerepel, hogy "Pannon Broadcast Kft." Csakhogy ez a fővárosi kft. – aminek valóban van pécsi kötődése is – bizonyosan nem volt szerződésben a pécsi önkormányzati céggel, hiszen ezt tükrözi az árbevétele is, ami alig néhány millió, miközben a Pécsi Kommunikációs Központ évente 61 milliót költött el műsorkészítésre. Ki is derítettük, hogy a pénzt máshová talicskázták ki. 

Megtévesztő adatok

A szintén fővárosi, Kőbányán a Fertő utcába bejegyzett Professional Broadcast Services Zrt.-vel 2021-ben kötöttek szerződést, aminek a nevében akkor valóban szerepelt a Pannon szó is, csakhogy már akkor is zártkörű részvénytársaság volt. Ezek alapján PKK-nál az üzleti tervben szereplő valótlan adatokkal ugyanakkor megtévesztették a nyilvánosságot, de arra sem voltak képesek Póré Lászlóék, hogy utólagosan pontosítsák az adatokat, az üzleti tervet.  

Luxemburgi cég van mögötte

A cég háttere ráadásul nem is magyar, hiszen 2022-ben szerzett kisebbségi részesedést a luxemburgi székhelyű Network4 Media Group. A vállalatcsoporttól megtudtuk, hogy ezt a gyártási-műszaki szolgáltató cégén, a Media Project Management Kft.-n keresztül valósították meg. Állításuk szerint a Pécs TV-re "fennálló szerződésen belül a Network4 Media Group – ahogyan más kisebb médiaszolgáltatók részére is – filmeket biztosít, valamint gyártási-műszaki szolgáltatásokat nyújt, és nem foglalkozunk tartalmi kérdésekkel".

Nem is az ő idején...

Póré László most lapunknak adott válaszában az előző, a jelenleg baloldali önkormányzat által kinevezett cégvezetésre mutogatott. Mint közölte, a Pécs TV műsorszolgáltatási feladatainak ellátására a cég előző vezetése írt ki beszerzési eljárást 2020-ban. A beszerzési eljárásban a Pannon Broadcast Services Zrt., az Engfilm Produkciós Kft. és az Erla Technopro Kft. adott ajánlatot. Az eljárás nyertese, a szerinte a legolcsóbb ajánlatot tévő cég lett, nevezetesen a Pannon Broadcast Services Zrt. Hozzátette: a saját gyártású produkciók Pécsett készülnek, pécsi szakemberek munkájaként, akik a PBS Zrt.-vel vannak jogviszonyban.

Totálisan veszteséges, ezt is pécsiek fizetik

A Pécs TV-t gyártó fővárosi vállalat egyébként masszívan veszteséges, hiába van csak Pécsről 60 milliós bevételük (összesen 247 millió a teljes), 

  • így is 41 milliós mínusszal zárták a tavalyi esztendőt. 
  • 2022-ben is hasonlóképpen zuhanórepülésben voltak az akkori 44 milliós negatív eredménnyel. 

Ez is lehet az oka annak, hogy most már közel 90 millióba kerülhetne a pécsieknek a televízió fenntartása – ha hinni lehet Póré László korábbi megjegyzésének. Az pedig különösen pikáns, hogy a cégnek a 2021-es esztendő előtt, tehát mielőtt szerződött volna például a Pécs TV gyártására nulla forint árbevétele volt, mégis aláírták velük kontraktust.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában