Milliós bírság

2024.08.24. 07:00

Botrányos ügyben kaszálták el a pécsi önkormányzatot

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint megsértette az önkormányzat a közbeszerzési törvényt, ezért meg is bírságolta a várost. A pécsi Magyarürögi vízfolyás kapcsán már korábban nyomozás indult.

Bóka Máté Ciprián

A Magyarürögi vízfolyás rendezésének kérdése már az előző városvezetés idején vetődött fel, s akkor el is készültek a tervek arra vonatkozólag, hogy miként gátolják meg azt, hogy a villámárvizek kárt tegyenek a településrész ingatlanjaiban, ingóságaiban. A 2019-es baloldali önkormányzati váltás után a projektet akkor kezdték el átalakítani, amikor már bőven kiírták a közbeszerzést, sőt azon nyertest is hirdettek. A Közbeszerzési Döntőbizottság az ügyben kétmillió forintra bírságolta a pécsi önkormányzatot a közbeszerzési törvény megsértése miatt.

pécsi, bírság, baloldali
A pécsi önkormányzatot újra elkaszálták

Az ügy előzménye, hogy már az előző városvezetés idején kész voltak az engedélyes tervek a Magyarürögi vízfolyás rendezésére, miután a patak nemcsak ingóságokat, hanem ingatlanokat is veszélyeztetett akkor, amikor nagyobb esőzések után villámárvízként vonult le rajta a csapadék.  A 2019-es esztendő elején a jogszabályoknak megfelelően a lakóknak lehetősége volt fellebbezésre, de erre nem került sor akkor. Az ő időszakukban viszont a közbeszerzésen nem találtak kivitelezőt, ugyanakkor már tudható volt, hogy mégiscsak a lakosságnak gondjai vannak a projekttel. 

Átvették, ez lett az eredménye 

A 2019-ben érkező új baloldali önkormányzat vette át a fejlesztést is, pedig le is folytatta 2020-ban a közbeszerzést és az év novemberében szerződést is kötöttek a Baranyai-Házépítő Építőipari és Szolgáltató Kft.-vel. A Közbeszerzési Döntőbizottság mostani határozatából is kiderült, hogy

  •  a 2021. július 1. napjára kitűzött munkaterület átadásra nem került sor az önkormányzat kérésére, mert ekkor már a lakosság tiltakozott. Aztán négy hónappal később adott utasítást a polgármester a tervek átdolgozására. 
  • Ezek után három koncepcióterv is készült, de még 2022 májusában is kapott petíciót a városvezetés, amiben a projekt leállítását követelték a helyiek. 
  • Augusztusra aztán elkészült az ökológiai szakvélemény is, amely szerint a vízfolyásnak ökológiai értéke nincs, a fejlesztés támogatható. 
  • Ezt követően azonban újra átterveztették, szétválasztották a projektet, végül 2023 márciusában a problémás, északi szakaszra vonatkozólag szerződést bontottak a vállalkozóval, aki nem is dolgozott érdemben a területen, de így is kifizetettek neki 21 millió forintot. Ebből 15 millió egyfajta kártérítés volt, míg 6 millió a már legyártott "kapu keretelem" ára lett, amit az önkormányzat megvásárolt.

Törvénytelenség gyanújával indult eljárás pécsi önkormányzat ellen

A Közbeszerzési Hatóság elnöke által idén májusban kezdeményezett eljárást, mert álláspontja szerint az önkormányzat feltételezhetően megsértette a közpénzek hatékony felhasználására vonatkozó törvényi rendelkezést. Meg is állapították, hogy "a tervezés megkezdésétől eltelt közel négy év előkészítő munkája után az önkormányzatnak volt egy közérdeket megtestesítő beszerzési célja, a cél eléréséhez egy műszakilag és jogilag megvalósítható terve, valamint egy hatályos közbeszerzési szerződése és pályázati támogatása mindezek megvalósítására, amivel szemben állt az érintett ingatlan tulajdonosok egy részének az ellenállása". 

Kijelentették, hogy 

"amennyiben a város a hatékony és felelős közpénzfelhasználás alapelve szerint járt volna el, úgy a lakossági egyeztetéseket már a közbeszerzés előkészítése során lefolytathatta volna, vagy dönthetett volna a közérdek előtérbe helyezésével a műszakilag és jogilag megvalósítható változat megvalósítása mellett, amelyre hatályos közbeszerzési szerződéssel rendelkezett". 

Bűnügyi nyomozás már zajlik

Az ügyben már nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mert a feljelentés alapján a vállalkozásnak lényegében érdemi munka nélkül adtak pénzt a baloldali önkormányzat részéről. Érdekesség, hogy cég egyik tulajdonosának nevelt lánya a pécsi városházán a DK-s alpolgármester referense volt az elmúlt években. Júniusban el is indult a hölgy a választáson, de nem jutott be a testületbe, majd a kudarcos szereplése után birkákkal üzent a pécsi választóknak Franciaországból. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában