Nem éri meg kockáztatni

2024.08.13. 14:40

NAV: folytatódnak a nyári ellenőrzések Baranyában

A NAV baranyai munkatársai szinte minden helyszíni ellenőrzésükkor vizsgálják a foglalkoztatottak bejelentését is. A tapasztalatok szerint, a korábbi időszakokkal szemben, a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatásával kapcsolatos mulasztások száma immár eléri a bizonylatok kibocsátásának elmulasztásával kapcsolatos szabályszegések mennyiségét – olvasható – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

Bama.hu

Fotó: Bánkúti Sándor

A legtöbb probléma az alkalmi foglalkoztatottak napi szintű bejelentésével van. A foglalkoztatók feledékenységből, hanyagságból, az engedélyezett egyszerűsített foglalkoztatási napok túllépése miatt, vagy egyszerűen csak spórolásból mulasztják el bejelenteni alkalmazottjaikat, ezzel nem csak a költségvetésnek, de a dolgozóknak is kárt okozva.

Természetesen a legtöbb mulasztáson ért adózónak megvan a „története”, amivel megpróbálja kimagyarázni a törvénysértést: akadozó informatikai alkalmazásra, a könyvelő hibájára, az alkalmazott önhatalmú munkába állására, más foglalkoztatott rosszulléte miatti kényszerhelyettesítésre hivatkoznak, azonban hiába. A foglalkoztató felelőssége, hogy kizárólag olyan alkalmazottat állíthat munkába, akinek a bejelentése a munkakezdés előtt megtörtént, ugyanis az egyszerűsített foglalkoztatás esetén az a dolgozó is bejelentés nélküli alkalmazottnak minősül, akit bejelentettek ugyan, de csak a munkakezdés után.

Fontos tudni, hogy a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása augusztus elsejétől duplázott bírságmértékkel szankcionálandó. Tehát ha egy céget vagy egyéni vállalkozót fekete foglalkoztatáson ér a NAV, a mulasztási bírság felső határa már nem egymillió, hanem kétmillió forint minden egyes szabálytalanul foglalkoztatottra vetítve.

A súlyosan mulasztók a mulasztási bírság mellett utólagos adóellenőrzésre is számíthatnak, ezért a jegyzőkönyv átvételét követően a lehető leggyorsabban érdemes a tényleges forgalomhoz igazítani a bevallásokat és a fizetendő adót. A revízió megkezdéséig ugyanis még önellenőrizhető a korábban be nem vallott adó.

A NAV a jogkövető adózókat is támogatja ellenőrzéseivel, amikor fellépésével megakadályozza, hogy adóelkerüléssel, bevételeltitkolással és be nem vallott adó révén bárki tisztességtelen versenyelőnyre tegyen szert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában