Négylábú barátaink

2024.08.12. 17:30

Az Év Hős Kutyáját keresik, munkakutyákat nevezhetünk Baranyából is a díjra

A munkakutyák speciális feladatokra kiképzett kutyák, amelyek életük nagy részét szolgálatban töltik, munkájukkal gyakran életeket mentenek meg. Idén először kerül megrendezésre Az Év Hős Kutyája országos verseny, amelyre még két a héten lehet jelölni a legkiválóbb munkakutyákat.

Jusztin Levente

Augusztus 15-ig lehet nevezni szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat az „Év Hős Kutyája” díjra. A verseny, amelyet munkakutyák számára hirdettek meg, célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismerje azokat a kutyákat, amelyek áldozatos munkájukkal mindennap embereken segítenek. Az ország minden részéből, így Baranya vármegyéből is várják a hős négylábúak jelölését.

munkakutyák, díj, hős
Munkakutyákat nevezhetünk Az Év Hős Kutyája díjra
Fotó: Csapó Balázs / Forrás: MW

Először díjazzák a munkakutyákat

Bár a munkakutyák mindennapjaink részei, kevesen ismerik valódi képességeiket, sokoldalú kiképzésüket, vagy az önzetlen munkát végző szervezeteket, amelyekkel együtt dolgoznak. A 2024-ben hagyományteremtő szándékkal először meghirdetett „Az Év Hős Kutyája” verseny lehetőséget ad a nevezőknek, hogy részletesen bemutassák a kivételes képességű kutyákat és az általuk végzett munkát. A győztest az az eb lesz, amelyik a legtöbb szavazatot kapja.

Ezek a kutyák megtalálnak, segítenek, elvezetnek, előre jeleznek, sőt, akár gyógyítani is képesek. A legismertebb munkakutyák – mint a vakvezető, romkutató, vagy kábítószer-kereső kutyák – mellett léteznek olyan speciálisan képzett ebek is, amelyek képesek előre jelezni az epilepsziás rohamokat, vagy segíteni mozgáskorlátozott gazdájuknak az öltözködésben. A verseny kettős célt szolgál: egyrészt elismerni a kutyák nélkülözhetetlen munkáját és növelni az emberek tudatosságát, másrészt felhívni a figyelmet ezekre a négylábú hősökre és a kiképző szervezetek odaadó tevékenységére.

Ilyen kutyusok jelölhetők az Év Hős Kutyája díjra

Négy nagyobb kategóriát határoztak meg a versenyt kiírók:

  • Segítő és terápiás kutyák - vakvezető, hallássérült-segítő, mozgássérült-segítő, személyi segítő, terápiás, rohamjelző
  • Szolgálati és tárgykereső kutyák - kábítószer-kereső/drogkereső, robbanószer-kereső, cigaretta-kereső, bankjegykereső
  • Jelző kutyák - vércukorszintjelző kutya, epilepsziarohamot jelző kutya, gluténjelző segítőkutya, mentálhigiénés segítőkutya
  • Mentő és emberkereső kutyák - területkereső, romkutató, mantrailing (eltűnt személy kereső), nyomkövető, lavinakutató, vízi kereső, vízimentő

Az ajánlásokat a [email protected] címre lehet elküldeni, míg a szavazás a díj Facebook-oldalán keresztül zajlik majd. Nem kötelező gazdinak lenni, bárki ajánlhatja bárki kutyusát. A győztes elnyeri „Az Év Hős Kutyája” címet és a hozzá tartozó plakettet. A beküldési határidő után indul az előszavazási időszak, amelyet a döntősök kihirdetése követ, a végső szavazás pedig ősszel lesz esedékes. Az eredményhirdetésre október 15-én kerül sor. A hős kutyák jelöléséről és a verseny részleteiről „Az Év Hős Kutyája” oldalon lehet bővebben tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában