Érdtől Mohácsig

2024.08.20. 11:00

Lovas zarándokok járják be a magyar sereg vonulási útvonalát

Nyolcadik alkalommal indul útjára a mohácsi csata évfordulója alkalmából szervezett lovas zarándoklat szombaton. A túrázók az Érd-Ercsi-Dunaújváros-Dunaföldvár-Paks-Tolna-Szekszárd-Báta-Dunaszekcső útvonalat - tehát az 1526-ban a csatába igyekvő magyar sereg egykori vonulási irányát - követve augusztus 29-én érkeznek meg Mohácsra.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: RYosha

Az út során a résztvevők felkeresik azokat az emléktáblákat, amelyeket 1926 és 1928 között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére állítottak azok a települések, ahol II. Lajos serege egykor táborozott.

A csata 400. évfordulóján, 1926-ban a Hadtörténeti Múzeum akkori igazgatója, Aggházy Kamill kezdeményezte, hogy azokon a településeken ahol a magyar sereg táborozott, állítsanak emléktáblát, ez azonban később kiveszett a köztudatból.

1926-28 között Érden, Ercsiben, Dunapentelén (Dunaújváros), Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn avattak emlékhelyet.

A csata évfordulója alkalmából a lovas zarándokok felkeresik az emléktáblákat és megemlékezéseken emlékszalagot helyeznek el.

Az egyes települések közötti résztávokon lehetőség van helyi lovas csoportoknak, egyesületeknek, vagy magánszemélyeknek a csatlakozásra.

A lovas csoport 23-án indul Érdről, majd sorra felkeresik és nemzeti színű szalagot kötnek az elhelyezett emléktáblákra, végül augusztus 29-én érkeznek a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre, ahol emlékünnepséggel tisztelegnek honvédő katonáink előtt.

Az egyes települések közötti résztávokon lehetőség van helyi lovas csoportoknak, egyesületeknek, vagy magánszemélyeknek a csatlakozásra.

Különlegesség, hogy idén először történelmi hagyományőrzők egy XVI. századi hajóval is végigeveznek a Dunán.

A hajósok augusztus 29-én 13 órakor érkeznek a Mohácsra a Sokac-révhez, ahol fogadásukra felvonulnak a lovas hagyományőrzők is.

Az eseményen az érdeklődők megismerkedhetnek a korabeli viseletekkel, valamint a hajósok életével. Ezután a hagyományőrzők átvonulnak a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre, ahol 17 órakor kezdődik a mohácsi csata 498. évfordulójának emlékünnepsége.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában