Tanít és feltölt

2024.08.11. 14:30

Kutyasétáltatás fortélyait ismerhetik meg a gyermekek

Sokan szeretik a háziállatokat, de az életkörülményeik miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon neveljenek egy kiskedvencet. Ennek ellenére mindenkinek hasznos lehet megismerkedni a kutyasétáltatás és az állattartás fortélyaival.

Jusztin Levente

Fotó: J. L.

Komlón találkozhatunk egy olyan kezdeményezéssel, ahol a gyermekek kedvükre sétáltathatják a kutyákat. Az ötletgazda Storcz Zsuzsanna a véletlennek köszönheti azt, hogy már évek óta hozzácsapódnak a fiatalok. A gyerekek örömmel tanulnak a kutyasétáltatásról a rutinos állattartótól, aki – öt kutyusa mellett – állatvédőként dolgozik.

A kutyasétáltatást is meg kell tanulni

A pandémia alatt verődött össze a sétáltató csapat, amelyhez folyamatosan csatlakoznak a fiatalok, az óvodásoktól kezdve a tinédzsereken át. Nyáron nincs olyan nap, amikor ne találkoznának reggel kilenckor és este hat órakor, hogy pórázon vigyék a szabad levegőre kedvenceiket. 

Storcz Zsuzsanna elmondása szerint rengeteget beszélgetnek az ebek tartásáról, de mint mondta, aki sétáltat, annak a gazdik megfelelő viselkedésével is tisztában kell lennie. 

– A kutyasétáltatás a kötelességek fontosságára is felhívja a figyelmet, a sokak által elhanyagolt ürülékfelszedés is kimozdítja a gyermekeket komfortzónájukból. Folyamatosan figyelniük kell a fiataloknak, a kutyák minden rezdülésére reagálniuk kell, ez pedig egy jó tréning mindenki számára. De ha valakinek nincsen jó kedve, erre is gyógyír a kutyák közelsége 

– emelte ki a komlói kutyatartó. 

Akik az állatok felé nyit, az a világ felé is érzékenyebb

A sokak által kutyatáborként hívott közös séta túlmutat azon, hogyan kell a kutyusokkal bánni. Storcz Zsuzsanna szerint a háziállat tartása azért fontos része az ember életének és személyiségének, mert megtanítja kinyitni a szemünket és szívünket embertársaink felé. 

– Akik a kutyákkal szívesen foglalkoznak, azok a mindennapi nehézségekre is több figyelmet fordítanak. A gyermekekkel való sétáltatás pedig egyszerre tanító jellegű foglalkozás és feltöltődés egy felnőttnek. A csoportba járók szülei pedig örülnek annak, hogy segítenek és tanulnak is gyermekeik. A fiatalok közül sokaknak nincsen otthon háziállatuk, de néhányan a sétáltatás következményeként kezdtek bele az állatnevelésbe – tette hozzá Storcz Zsuzsanna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában