Önkéntes telefonos segítők

2024.08.26. 17:30

Krízisben lévő fiataloknak nyújt kapaszkodót a segélyvonal

Önkéntes telefonos segítőket keres az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi stábja - 18-65 év közötti férfiak és nők jelentkezését várják, akik egy ingyenes képzés elvégzését követően a krízisben lévő, elsősorban fiatalok megsegítését célzó 137 00 segélyvonal működtetésében vehetnek részt.

Wald Kata

Fotó: St / Bojan Milinkov

Önkéntes telefonos segítőket keres az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi stábja - az ingyenesen hívható, 137 00 segélyvonal működtetésében résztvevő Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány ősszel indítja 100 órás, ingyenes képzését, melyre 18-65 év közötti férfiak és nők jelentkezését várják. Felhívásuk szerint különösen örülnek a férfi önkénteseknek, és örömmel veszik a fiatalabb korosztály érdeklődését is, hogy a stáb sokszínűségét fenntartsák. 

- Fontos, hogy a leendő segítők fejlett önismerettel és jó kommunikációs készséggel rendelkezzenek, szívesen dolgozzanak csapatban, és képesek legyenek együtt érezni másokkal, ne ijedjenek meg a fájdalmas élethelyzetektől

 - részletezte  Székely Zsuzsanna, a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány elnöke. 

- A képzésen való részvétel feltétele az érettségi és a személyiségbeli alkalmasság. A 40 órás önismereti csoportfoglalkozásokat, a 20 órás elméleti képzést és a 40 óra gyakorlatot a Belső Lépés Mentálhigiénés Műhely tartja. A felkészülés célja, hogy a hívók minél hatékonyabb segítséget kapjanak az önkéntesektől

 - tette hozzá a szakember.  

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély 2008 óta működik Pécsett, a 137 00 ingyenesen hívható telefonszámot az országban több szervezet működteti, hétfőtől péntekig 17-21 óra között érhető el a segélyvonal bárki számára, aki problémákkal küzd, krízisben van, vagy öngyilkossági gondolatok gyötrik. A célcsoport főként a fiatalok, de minden telefonálót meghallgatnak, és idéntől már e-mailben is segítenek a [email protected] címen 72 órán belül.

Székely Zsuzsannától megtudtuk, a pécsi stábban az elmúlt 16 év során több mint 100 önkéntes tevékenykedett már, az aktívak száma általában 20-30 közötti. 

- Támogató, összetartó, sokszínű csapat, ahol idősek, fiatalok, középkorúak, férfiak, nők, különböző foglalkozásúak dolgoznak ugyanazért a célért, hogy segítsenek másoknak lelki terheik cipelésében

 - fogalmazott az elnök.  

A telefonszolgálat működtetésén túl egyéb tevékenységet is végez az alapítvány, például szeptembertől májusig minden hónap második hétfőjén Lélektér estek címmel ismeretterjesztő előadássorozatot tartanak valamilyen lelki egészséget érintő témában, évente konferenciát rendeznek, rendszeresen szerveznek középiskolákba prevenciós csoportfoglalkozásokat, illetve számos fesztiválra települnek ki, hogy személyesen is beszélgethessenek a fiatalokkal. A leendő önkéntesek ezekbe a tevékenységekbe is bekapcsolódhatnak. 

- A fiatalok körében az öngyilkosság a vezető halálokok egyike, hazánkban hetente két 25 év alatti öli meg magát. A telefonszolgálat célja, hogy minél többen kapjanak segítséget a bajban, és döntsenek az élet mellett

 - hangsúlyozta Székely Zsuzsanna. 

Önkéntesnek jelentkezni a [email protected] címen lehet szeptember 22-ig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában