Választás

2024.08.22. 17:30

Körömi függetlenként erős kontrollt és programot ígér

Függetlenként, a Tiszta Kezek Egyesület támogatásával indul a pécsi időközi választáson Körömi Attila, aki megválasztása esetén a kontrollra, a programok melletti politizálásra helyezné a hangsúlyt. A kertvárosi 15. választókerületben szavazategyenlőség miatt szeptember 22-én tartanak voksolást.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A júniusban megtartott választáson nem dőlt el a kertvárosi 15. választókerület sorsa, ahol a jelenlegi baloldali koalíciót erősítő jobbikos jelölt, valamint az ÖPE-KDNP-Fidesz összefogás jelöltje kapott ugyanannyi voksot. A szavazategyenlőség miatt kerül sor időközi választásra. A tizenötös számú egyéni választókerületben induló független jelölt, Körömi Attila és az őt támogató Tiszta Kezek Egyesület elnöke, Bognár Szilvia tartott sajtótájékoztatót az indulás hátteréről. 

A Tiszta Kezek a független jelöltet támogatja

– Az egyesület úgy döntött, hogy jelölőszervezetként nem vesz részt a megmérettetésen, de csatlakozva más civil pécsi egyesületekhez, mi is úgy gondoljuk, hogy az nagyon fontos üzenete volt a júniusi választásnak, hogy a pártpolitikusokat, a pártokat a választók már mérhető arányban szeretnék kizárni. Ezért mi egy független jelölt, Körömi Attila indulását támogatjuk, aki egyébként a Mindenki Pécsért Egyesület tagja. Tapasztalt közéleti szereplőről van szó, aki a pártpolitizálástól jó ideje visszavonult 

– mondta Bognár Szilvia. 

Kegyelmi pillanat Pécsnek

Körömi Attila ezt követően a motivációjáról, a programjáról, a kertvárosi kötödéséről és a céljairól beszélt. Szerinte, személyes felelőssége van abban, hogy Pécsen változást kell előteremteni, a jelenlegi helyzet egy „kegyelmi" pillanat, mert a közgyűlésbe bejutott kisebb szervezetek jelöltjei képesek a mérlegnyelveként meghatározni a közgyűlési munkát. Bízik abban, hogy ő is ezen szereplők közé tartozik majd. Véleménye szerint ennek a választásnak pont az a lényege, hogy Pécsett a „paktumpolitizálás" befejeződött és a olyan döntésekhez tudják adni a szavazatukat, amik valóban a város javát szolgálják átlátható módon. 

Még nagyobb kontroll lesz

– Megnőtt a kontroll lehetősége, és biztos vagyok benne, hogy ennek a kontrollnak a szerepét a személyemmel tovább tudom erősíteni 

– mondta. Kitért rá, hogy  a 2019-es, a Mindenki Pécsért Egyesület által összefogott ellenzéki összefogásnak az egyik fő támogatója volt és akkor még volt benne remény, hogy az MSZP-ben lesz annyi alázat a kilenc évnyi helyi ellenzékiség után, hogy nem ott folytatják, ahol abbahagyták 2010-ben – de csalatkoznia kellett. 

Ezek Körömi alapvető céljai

Kiemelte, hogy ő azt a programot fogja képviselni, amit a 2019-es megválasztása után a még regnáló baloldali többségű közgyűlés elengedett. Ennek fő céljai: a város „demokratizálása", új politikai kultúra megteremtése, a lakhatási problémák megoldása, az átláthatóság, a propagandasajtó bezárása, az igazi pécsiség és a zéró korrupció meghirdetése.   

Megemlítette Kertváros kapcsán, hogy a városrészben tanít, és maga is hasonló lakókörnyezetben nőtt fel Hódmezővásárhelyen, így ismeri társasházi életmódot. Felvetette, hogy a Kertvárosnak a sajátos területi adottságai és városban elfoglalt szerepe szerint akár külön részönkormányzata is lehetne. 

– Szimbolikus oka is van az indulásomnak: a rendszerváltás utáni első közgyűlésnek is tagja voltam, valamilyen módon ezzel az indulással kicsit visszagondolva szeretnék fejet hajtani az akkori képviselőknek. Ők nem az akkori jelenben turkáltak, hanem próbáltak jövőt építeni a városnak. 1991-től 2006-ig ez történt, később, Tasnádi Péter polgármesterségétől eltekintve viszont nem ezt történt 

– mondta Körömi Attila. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában