Különleges program

2024.08.04. 08:40

Kereszt és félhold: Utazás a múltba a Múzeumutca Plusz keretében

Mohay Réka

Az augusztus 16-17. között zajló Múzeumutca Plusz keretében rendezi meg a Janus Pannonius Múzeum a Kereszt és félhold című programot.

A 14–16. századi időutazás során megelevenedik a történelem – izgalmas, múltidéző bemutatókkal, korabeli dallamokkal várják a látogatókat. 

Augusztus 16-án, pénteken 17 órától történelmi felvonulással veszi kezdetét a kavalkád. A Históriás udvarból (Káptalan u. 5.) a Janus Pannonius utcán át menetelhetnek a résztvevők a Széchenyi térre, ahonnan a JPM Látogatóközpontot érintve a Szepesy utcán térhetnek vissza a kiindulási helyszínre. 

Szintén pénteken, 16:00 és 20:30 között, a Káptalan u. 5. udvarán a 14–16. századi nyüzsgő táborok életébe csöppenhetnek a látogatók, s megismerkedhetnek az egyes történelmi korszakok viseletével és fegyvereivel, a mindennapi élet eszközeivel és egyéb érdekességekkel.

A pénteki programok sorát a Keleti Szél együttes táncháza zárja 19:30-tól, olyan dalokkal, amelyeket középkori énekmondók jegyeztek le, s amelyekben felismerhetjük az ősi zene tipikus vonásait.

Szombaton, augusztus 17-én 10:00 és 19:00 között a péntekihez hasonló bemutatókat láthatunk a Káptalan utca 5. belső kertjében. Este 18 órától pedig a mohácsi csatatérkutatásról, a tömegsírok feltárásáról hallhatunk ismeretterjesztő beszélgetést. Megtudhatjuk többek között, hol zajlottak a küzdelmek, s kik nyugszanak a tömegsírokban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában