Támogatják a pedagógusokat

2024.08.28. 17:30

Kedvezményesen vehetik birtokba a lakásokat a pályakezdő pedagógusok

Egyedülálló pécsi program jött létre a Pécsi Tudományegyetem tanárképzésben legnagyobb létszámban érintett két karának, a Természettudományi, valamint a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karnak a javaslatára. Ezen kezdeményezésről tartottak tájékoztatását augusztus 28-án a PTE Szenátusi Termében. 

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

A programmal szeretné a PTE a tanári szakot és a pedagógus életpályát tovább népszerűsíteni a fiatalok körében, és szeretnék támogatni őket az elindulásban, valamint abban, hogy itt maradjanak. Ennek apropóján született meg az ötlet: kedvezményesen adnak bérbe lakásokat a hallgatói jogviszonnyal és munkaviszonnyal egyaránt rendelkező pedagógusjelöltek, a pályakezdő, valamint a pályán lévő pedagógusok számára. 

Ezt a kezdeményezést felkarolta a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Egyházmegye is.  

Erre a három évre szóló kezdeményezésre a munkaviszonyt tekintve Pécs városában, általános és középiskolában, köznevelési foglalkoztatási jogviszonyban lévők jogosultak. Mindemellett kritérium volt az is, hogy nem rendelkezhet lakástulajdonnal a pályázó. 

A pécsi önkormányzat 17 lakást biztosít a programhoz, melyeket felújított állapotban adnak át a nyertes pályázónak. Az ingatlanok Egyetemvárosban, belvárosában, Kertvárosban, valamint Uránvárosban találhatók. 

A megadott határidőig 33 pályázat érkezett, amiket egy 7 főből álló szakmai bírálóbizottság értékelt egy komplex szempontrendszer alapján. Előnyt jelentett a PTE-en szerzett diploma, a hiányszakmának számító tanári munkakörben való elhelyezkedés, a teljes munkaidőben való foglalkoztatottság, valamint pedagógus párral vagy pedagógus kollégával való összeköltözés. Figyelembe vették még a motivációs levelet, valamint a jövedelmi és szociális helyzetet is. 

A sajtótájékoztatón jelen lévők, Miseta Attila, a PTE rektora, Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke, Trócsányi András, a PTE TTK dékánja, valamint Zalay Szabolcs, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökségi tagja, egyetértettek abban, hogy a kezdeményezés a pedagógusok életpálya-modelljét jelentős mértékben segítheti. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában