Megéri?

2024.08.08. 20:00

Hatalmas telek jó helyen közel ötmillióért! Pécsen ilyen is van!

A pécsi önkormányzat nettó 5,3 millióért ad el egy majdnem félhektáros telket, aminek hátterében egy Budai vámi nagy volumenű egy ingatlanfejlesztés állhat. Kérdés, hogy jutányos árért még hol lehetne ilyen hatalmas telekhez jutni Pécsen...

Bóka Máté Ciprián

A pécsi önkormányzat online liciteljárásra bocsájtotta a Budai vámi Tesco áruház melletti önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanát. Az itt található  összesen 510 négyzetméter alapterületű hét épület az önkormányzat szerint bontandó, az a telek, amin állnak a házak, mintegy 4200 négyzetméter. Az itteni önkormányzati bérlakások egy része már üres, de van amiben laknak még – egyelőre nem tudni, hogy önkényesen, vagy pedig még rendezett papírokkal. 

Hatalmas terület, megéri?
Hatalmas terület, megéri?
Fotó: Ruhi Ulusoy

Mennyi az annyi? 

Mindenesetre az ingatlanegyüttes nettó kikiáltási árát 5,3 millió forintban határozták meg. A bontással érintett telek négyzetméterára így 1300 forint alatt van, miközben a keleti városrészben, a Koksz utcában az önkormányzati tulajdonú Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. egy, az utcafronti házak mögött található 850 négyzetméteres telket árul 4,7 millió forintért, amelyet köves makadám úton lehet megközelíteni. Ennek a teleknek a négyzetméterenkénti ára 5500 forintra rúg, ami nagyjából négyszer annyi, mint a Tesco melletti telek ára. Ha ott a bontási költségeket "beleszámították" kikiáltási árba, abban az esetben is felvetődik,  hogy valóban ennyit érhet csupán az az ingatlan, hiszen akár később kereskedelmi célokat is szolgálhat a terület. 

Hatalmas fejlesztés készül a volt panelgyár területén

Ez utóbbi felvetést erősíti az, hogy éppen a bontandó házak, önkormányzati ingatlan mellett terveznek befektetők egy kereskedelmi egységet létrehozni. Az érintett területen már meg is indult az alapszerkezetek felépítése. A fejlesztés érdekében az önkormányzattól tavaly év elején kérték a Pécsi Építési Szabályzat módosítását, hogy a várossal kötött településrendezési szerződéssel lehetőségük nyíljon a beruházásra. A zalaegerszegi és pécsi cégek a 6-os úttól délre, a Bányavasút utca nyugati oldalán található, több mint három hektáros területet hasznosítják. Valamikor ezen a részen a pécsi panelgyár működött, itt készültek például a kertvárosi házak is. 

Tíz üzlet és piac lehet

Megírtuk, hogy a korábbi tervek szerint az érintett terület déli felében tíz, egymás melletti, de különálló üzletből álló – nem élelmiszeripari – kereskedelmi központot hoznak létre parkolókkal, ami az előzetes, önkormányzathoz is eljuttatott tervek alapján hasonló lenne a Siklósi út melletti bevásárlóközponthoz. Az üzletek a tervek szerint C alakban helyezkednek majd és úgy fogják közte a vásárlói parkolót.

bevásárlóközpont
Korábbi elképzelések szerint ilyen lenne az új bevásárlóközpont - Forrás: pécsi önkormányzat

A terület északi részén pedig asztalokkal, pavilonokkal és a vizesblokkokkal „mobil piac" létesülne, amely termelői piacként is funkcionálhat az elképzelések szerint.

A fejlesztések érdekében kiépítik a szükséges infrastruktúrát, az elektromos és vízhálózatot, valamint szennyvízelvezést. Közvilágítást létesítenek, valamint térfigyelőkamera-rendszerrel pásztázzák majd a piacot. 

Kinek lenne a telekre szüksége?

Egyébként nem kizárt, hogy éppen a kereskedelmi egységnek van szüksége arra, hogy az "előtte" található 4200 négyzetméteres telket is hasznosítsa, rendezze – ezért írták ki a licitet az amúgy bontandó épületekre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában