HunGeoContest

2024.08.26. 18:30

Három bronzérmet hoztak el a magyar versenyzők a Földrajzi Olimpiáról

A nemzetközi tudományos olimpiák sorába illeszkedik a Nemzetközi Földrajzi Unió által minden évben megrendezett nemzetközi tudományos verseny, amelynek idén az írországi Dublin külvárosa, Maynooth adott otthont.

Bama.hu

Forrás: PTE

A versenyre öt kontinens 46 országa nevezett, összesen 276 versenyzővel, akik a 16-19 éves korosztályt képviselik. A versenyen az évek óta kialakult rendszer szerint írásbeli, terepi és multimédiás fordulókban mérik össze felkészültségüket és tehetségüket, szemben néhány más olimpiával, itt mindenkinek angol nyelven kell versenyeznie. Magyarország 2006 óta minden megrendezett olimpián képviseltette magát, Maynoothban így most 15. alkalommal mérették meg magukat versenyzőink.

A csapat tagjai közül Hajdu Márton a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója, Kaposvári Péter Gergő, a miskolci Avasi Gimnázium tanulója, valamint Horváth Gábor, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont tanulója egyaránt bronzérmet szerzett. A csapat negyedik tagja Kurják Szabolcs, a gödöllői Török Ignác Gimnázium tanulója volt. A csapat vezetője dr. Trócsányi András egyetemi docens, a PTE Természettudományi Kar dékánja, segítője dr. Máté Éva, a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézetének adjunktusa volt. A csapatot a PTE és a Modern Geográfus Alapítvány által szervezett HunGeoContest angol nyelvű földrajzi tanulmányi verseny eredményei alapján állították össze, és felkészítésükben közreműködtek a Földrajzi és Földtudományi Intézet oktatói.

Legközelebb 2025 júliusában Thaiföld, Bangkok lesz az olimpia házigazdája. Mivel az idei csapatból mindenki elballagott, és felsőoktatási tanulmányait kezdi meg szeptembertől, teljesen nyílt a verseny a jövendő földrajzi olimpikonok számára. A HunGeoContest legújabb évada 2024. októberében veszi kezdetét - derül ki a PTE közleményéből.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában