Íme, itt a mi megfejtésünk

2024.08.26. 21:00

Hargitai János sejtelmes, mégis beszédes bejegyzést tett közzé

Sejtelmes posztot tett közzé hétfőn délután Hargitai János országgyűlési képviselő, amelyben arról írt, hogy egy egy évtizede tartó küzdelem eredményes betetőzésről kapott hírt. A mi megfejtésünk szerint a mohácsi Duna-híd építésével kapcsolatos újabb - egyben a kivitelezést megelőző utolsó - kedvező döntésről van szó.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

"Telefonon kaptam a hírt, ami egy évtizedes küzdelem eredményes betetőzéséről tudósított. Több mint küzdelmes az a tevékenység, amiben több mint két évtizede élek, és az eredményekért nagyon meg kell küzdeni.

A vesztes csata se volt elkerülhető, és még felesleges se volt, ötszáz évvel ezelőtt. Az akkori tragédia a mai siker egyik támasza is", írta a nemzeti oldal politikusa hétfőn délután kelt Facebook-bejegyzésében.

Hargitai János több mint két évtizede a mohácsi választókerület országgyűlési képviselője, s az utóbbi tíz évben került munkája középpontjába a mohácsi Duna-híd, azaz minden bizonnyal az ezzel kapcsolatos újabb kedvező döntésre utalt.

De vajon mi is lehet az?

Ha számba vesszük a közvetlen előzményeket, többek között azt, hogy Orbán Viktor már június elején megüzente a hídépítőknek, hogy lehet tovább délre menni a Dunán, valamint azt, hogy július elején megkötötték a szerződést a mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó úthálózat megépítését célzó közbeszerzési eljárás nyertesével, a képviselő arra utalhatott bejegyzésében, hogy a kormány az építkezéshez szükséges forrást is jóváhagyta.

Amint arról beszámoltunk, a közbeszerzési eljárás érvényes és eredményes volt. A Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt.-től, a Strabag Építő Kft.-től és a Swietelsky Magyarország Kft.-től érkezett ajánlat.

A legolcsóbb ajánlat nyert, az pedig a Duna Aszfalté volt. A cég nettó 294,96 milliárd forintért vállalja az új mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó feladatok kivitelezését,  a Strabag nettó 309,96 milliárd forintos, a Swietelsky pedig nettó 316,028 milliárd forintos árat jelölt meg.

A nyertesnek összesen ötven hónapja van a beruházás megvalósítására.

A kiírás szerint az építkezést három szakaszra határolták: a csatlakozó úthálózat kialakítása a szigeti oldalon, illetve a városi oldalon, valamint maga a híd megépítése.

A munkák mindenütt lényegében egyszerre kezdődnek meg, a teljes befejezésre pedig a szerződés aláírásától számított ötven hónapja lesz a megbízást elnyerő cégnek.

Az 57-es főút M6-os autópályától Mohácsig, az újvárosi körforgalomig vezető szakaszát kétszer kétsávos úttá alakítják át, erre azonban mindössze 21 hónapja lesz a kivitelezőnek, azért, hogy így a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára, 2026-ra már befejeződjön az építkezés a csatatér északi peremén, s munkagépek, forgalmi korlátozások ne zavarják a közlekedést, a méltó emlékezését.

Itt tehát a jelenlegi 2x1 sávos 57-es utat 2x2 sávos, osztott pályás főúttá építik át az említett újvárosi körforgalomtól az M6 autópályáig, arra le- illetve felhajtani kétsávos turbó körforgalomban lehet majd.

Mohács határától a hídig az építkezés befejezéséig szintén kétszer kétsávos út épül 2,7 kilométer hosszan a meglevő önkormányzati út nyomvonalán, annak elbontása után.

A szakaszon egy közút és iparvágányok felett futó két híd is épül, valamint egy kerékpáros aluljáró is a projekt része.

A Duna felett két ártéri és egy mederhíd készül, összesen 756 méter hosszúságban, szintén 2x2 sávos, osztott pályás útként épül, kerékpárút átvezetéssel.

A szigeti oldalon, Csátalja közelében az 51-es főúttól induló új, csaknem 20 km-es, 2x1 sávos utat építenek (amely a későbbiekben 2x2 sávos autóúttá fejleszthető) Újmohácsig. Ehhez az 51-es út kiinduló pontjában és Sárhát közelében körforgalmat is kialakítanak, míg Újmohácsnál csomópont készül 2x2 sávos, osztott pályás kialakítással.

Lapunk információ szerint a kormány döntését néhány napon belül hivatalosan is bejelentik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában