Kóstoltunk, és megérte

2024.08.03. 20:04

A ránk törő éhség ellen remek megoldás a gírosz

Sokunk járt már úgy, hogy egy laza beszélgetős vagy egy mulatozással teli est után megéhezett. Mit lehet ilyenkor tenni, milyen lehetőségei vannak az éhes, vacsorára vágyó embernek Pécs belvárosában? Az egyik népszerű megoldás erre a gírosz.

Jusztin Levente

Mi a különbség a gírosz és a kebab között?

Örök érvényű a kérdés, amire kevesen tudják a választ. Több forrás is megerősíti, hogy van különbség a két étel között, de nem véletlenül keverik a kettőt. Forgó sült - mindkettő kifejezésnek ez a jelentése, csak más-más nyelven. 

A kebab (pontosabban a döner kebab) török eredetű étel, amit hagyományosan bárányból készítenek. Függőlegesen sütik a húst, amit közben folyamatosan forgatnak. Különböző köretekkel tálon, pitában vagy dürümbe tekerve szolgálják fel. A pitaszendvicsbe kerülő szószok és zöldségek különbözőek lehetnek, általában paradicsom, saláta, káposzta, hagyma és uborka alkotja.

A gírosz Görögországból származik, és a hús a legnagyobb különbség a kebabhoz képest. Lehetséges variáció lehet a sertés, csirke, marha, borjú és birka is. A fűszerezésben hasonlíthat a kebabhoz, viszont a húsokhoz más-más keverék passzol. A görög tzatziki kerül legtöbbször szószként a tetejére, és sült krumplival is megtöltik a pitát.

Milyen lehetőségeink vannak a belvárosban?

Azért is fontos tudni a különbséget a két étel között, mert nem mindegy, kebaboshoz vagy gíroszoshoz térünk be. Viszont ne lepődjünk meg azon se, ha a kért finomságok hasonlítanak egymáshoz. Ennek tudatában kezdtünk el érdeklődni, melyik lehet a legjobb gíroszos (hívjuk őket így) a belvárosban. Cikkünk írásakor a Stavros Gyros&Souvlaki és a Kalifa Gyros kapta a Google-értékelések során a legmagasabb pontot. Több portál és saját vélemény szerint a legjobb gíroszt a Stavrosban kaphatjuk, ám sajnos technikai okokból nem tudtuk most kipróbálni. Helyette elmentünk néhány helyre, és ettünk egy jót.

A Kalifát viszont kipróbáltuk, ahol egy teljesen alap gíroszt ettünk. A korrekt és gyors kiszolgálás mellett egy kellemesen megpirított szendvicset kaptunk, amit bátran fogyaszthattunk sétálva is, nem esett szét, nem lett szósszal eláztatva a tészta. A hely hátránya, hogy nem lehet beülni, csak elvitelre lehet kérni. 

A belvárosban keringve a Repeta gíroszát próbáltuk még ki, ami a kínálatát tekintve jelenleg nem klasszikus gíroszozó. Itt már meggyűlt a bajunk az eláztatott pitatésztával, de akinek van ideje leülni egy asztalhoz, egy igazán kellemes, szaftos ételt tud elfogyasztani.

Egy igazán friss élményre vágyva tértünk be a Menta Street Food üzletébe. A Jókai tér mellett nyílt nemrég ez a hely, ahol burgereket is lehet kapni a hagyományos török gyorsételek mellett. A ropogós pitát arányosan megtöltötték az átsült hússal és a szósszal. Kicsivel többet kellett itt várni, de a minőségért megérte.

Összességében minden helyen finomat ettünk, ráadásul megfizethető áron. Nem maradtunk éhesek az 1500 és 2000 forint körüli gíroszosoktól, így bátran ajánljuk mindhárom helyet annak, aki megéhezik a pécsi estében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában