Színe vagy fonákja?

2024.08.16. 14:00

Ez nem egy sete-suta alkalom, a balkezesek világnapját ünnepeltük

A balkezességet sokáig igazi furcsaságnak gondolták, a pedagógusok igyekeztek a jobb kezes írásra rászoktatni őket. Manapság viszont ez a módszer teljesen kihalt, sőt még világnapjukat is ünnepeltük augusztus 13-án a balkezeseknek.

Jusztin Levente

Forrás: MW

A balkezességet manapság már nem kezelik úgy, mint korábban, amikor igazi furcsaságnak számított, ha valakinek nem a jobb keze volt a domináns. Nyelvünkben található kifejezések is azt támasztják alá, hátrányt szenvednek a balkezesek: kétbalkezes, balszerencse, balsors, balfácán.

Hogyan válik valakiből balkezes?

A balkezesek aránya jóval kisebb (a felnőtt lakosság mindössze 8-15 százaléka) a jobbkezesekhez képest, ezért gyakran különlegesnek vagy másnak tekintik őket. Régebben azonban olyan vélemények is elterjedtek, amelyek a balkezességet egyfajta fogyatékosságnak tartották. A balkezesség nem csupán egy szokás, hanem biológiai alapokon nyugvó kézpreferencia, amelynél a bal kéz használata előnyt élvez a jobb kézzel szemben, és ezt a jobb agyfélteke dominanciájával magyarázzák. Egyes elméletek szerint a magzati korban megemelkedett tesztoszteronszint balkezességhez vezethet, mivel ez jelentős hatással van az agy fejlődésére. A férfiak agya később fejlődik, mint a nőké, és a bal agyfélteke is lassabban érik, mint a jobb. A tesztoszteron gátolja a bal agyfélteke fejlődését, így a jobb agyfélteke erőteljesebben fejlődhet, ami növeli annak valószínűségét, hogy a magzat balkezessé váljon, mivel a jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát.

Mennyire nehéz egy balkezesnek boldogulnia?

Általános vélekedés, hogy a balkezesek hátrányos helyzetből indulnak a mindennapi életben, mivel a mai világ technológiai és kulturális szempontból a jobbkezesek igényeihez van igazítva. Így hiába rendelkeznek kivételes képességekkel, ezeket nehezebben tudják érvényesíteni, ha állandóan alkalmazkodniuk kell a jobbkezesekre szabott környezethez.

Ezzel kapcsolatban kérdeztünk egy pécsi zenetanárt a tapasztalataival kapcsolatban. Mesélt arról, hogy a zeneoktatás még mindig nincsen felkészülve arra, hogy a balkezesek kibontakozhassanak és ne legyenek belekényszerítve kényelmetlen helyzetbe. A hangszerek nagy része jobb kézre van kialakítva a mai napig, a zeneiskolák pedig nem fektetnek hangsúlyt a balos hangszerek beszerzésére.

A zenetanár egyik története egy nagybőgős tanítványról szólt, aki azért tanult meg jobb kézzel játszani, mert nem volt elegendő nagybőgő a zeneiskolában, ezért nem volt lehetősége áthúrozni a hangszert.

„Egyik balkezes brácsás tanítványommal tettünk egy kísérletet. Már rutinos zenésznek számított, de elkezdtem tanítani jobbkezes hangszerrel. A tanulási folyamat sokkal gyorsabban ment, mint másnál.” - kezdte el történetét. Szerinte azzal magyarázható, hogy hiába nincsen hozzászokva az ember keze, a megtanult elemek az ember agyában vannak.

Egyesület is foglalkozik a problémával

Láthatjuk, még a mai napig problémás a balkezességgel kialakuló helyzetek kezelése. A Magyarországi Balkezesek Egyesülete céljául tűzte ki a balkezesség megismertetését és elfogadtatását a jobbkezesek társadalmával, valamint a balkezesek mindennapi problémáinak megoldásában való segítségnyújtást és érdekvédelmi képviseletük biztosítását. Létezik olyan online bolt, ahol olyan eszközöket vásárolhatunk, amik kifejezetten a balkezesek számára lett kialakítva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában