Döntőbizottság

2024.08.06. 07:00

Durván jogsértő volt a pécsi önkormányzat, brutális bírságot kapott

Nagyon kellemetlen, a pécsi önkormányzati beszerzés teljes szakmaiságát kritizáló és több milliós bírságról rendelkező határozatot hozott a Közbeszerzési Döntőbizottság. Egy félmilliárdos telefonos tender érvénytelenítése volt jogsértő, holott azzal több ezer önkormányzati dolgozó járt volna jól.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A Vodafone fordult májusban a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz jogorvoslati kérelemmel, amelyben kérte a pécsi önkormányzat mobilkommunikációs közbeszerzésének felülvizsgálatát és a jogszerűtlenség megállapítását. A cég a kérelmében azt is kérte, a beszerzés érvénytelenségét kimondó döntést semmisítse meg a hatóság. 

A választások előtt nem sokkal kellett volna ugyanis győztest hirdetni azon a közbeszerzésen, amelynek keretében 4200 hívásfogadásra és internet elérhetőségre alkalmas SIM-kártya (valamint további opcionálisan 1300), és 1100 mobiltelefon (plusz 340 opció) beszerzése történt volna meg. Ezeket a készülékeket, előfizetéseket több ezer önkormányzati dolgozó használhatta volna. Az önkormányzat azonban nem hirdetett győztest, miután huza-vona után az általuk felkért "szakértő" szerint túl alacsony ár szerepelt a Vodafone ajánlatában, ami után az önkormányzat érvénytelenítette az ajánlatot. (Korábban hárman versenyeztek, a Vodafone mellett a Telekom és a Yettel is pályázott, de az utóbbi két cég időközben "visszalépett" azzal, hogy nem tartotta fenn az ajánlatát.) 

Az érvénytelenítéshez elég hosszú út vezetett – derült ki a Közbeszerzési Döntőbizottság által nyilvánosságra hozott határozat 32 oldalas dokumentumából. Az önkormányzat ugyanis az elmúlt hónapkban többek között belekötött a számhordozáshoz kapcsolódó élőmunkával kapcsolatos költségekbe, a nagyon kedvező internetes díjszabásba, ami 8 GB-os netcsomag esetében – az átalánydíj alapján – előfizetésben ingyenes lett volna. Különböző tisztázó "kérdéseket", igényeket támasztottak, és azokra hiába kaptak választ, nem fogadták el. Az önkormányzat később azzal is próbálkozott, hogy a Vodafone elől elzárja a jogorvoslati lehetőséget. 

A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban helyt adott a jogorvoslati kérelemnek és hárommillió forintos bírságot szabott ki az önkormányzatra, valamint kötelezte az önkormányzatot, hogy fizessen 300 ezer forintos igazgatási szolgáltatási díjat a telefonos társaságnak. 

A Döntőbizottság határozatában a "tételes jogszabályi rendelkezés megsértését" állapította, az önkormányzati részéről megszegték a közbeszerzési törvény vonatkozó passzusait.

A befuccsolt félmilliárdos tender kapcsán a pécsi városháza szakértői is súlyos kritikát kaptak. Mondván az önkormányzat, mint "ajánlatkérő nem hagyhatja figyelmen kívül a saját előírásait". A Döntőbizottság arra is kitért, hogy a törvény szerint az ajánlatok értékelése során az ajánlatkérő nevében eljáróknak "együttesen rendelkezniük kell a közbeszerzés tárgya szerinti szakmai, közbeszerzési, jogi és pénzügyi szakértelemmel". A Döntőbizottság szerint viszont az ügyben nem állapítható meg, hogy a Vodafone ajánlatát "pénzügyi szakértelemmel is megvizsgálta" volna az önkormányzat. Hozzátette a hatóság, hogy az önkormányzat például a telefonos társaság árindokolását "nem mérlegelte, nem elemezte, nem értelmezte". 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában