Veszélyes az épület

2024.08.27. 15:00

Bizonytalan, mikor nyithat ki a mohácsi Szent Mihály templom

Amint arról beszámoltunk, veszélyessé vált a Szent Mihály (közkeletűbb nevén: Belvárosi) templom, ezért megtiltották a használatát. Az egyházmegye részéről lapunk érdeklődésére elmondták, a templom tervezett felújítása során készült vizsgálatok során derült ki, hogy az épületen már korábban is megjelent repedések nőttek, s újak is keletkeztek. Egyelőre bizonytalan, mikor nyithatják ki újra a templomot.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: godongphoto

Néhány hete a Baranya Vármegyei Kormányhivatal arról tájékoztatta a Pécsi Egyházmegyét, mint az ingatlan tulajdonosát, hogy az épület veszélyessé vált állapota miatt - bizonytalan időre - megtiltja a Szent Mihály templom használatát.
A kormányhivatal egyben utasítást adott az ügyben hatósági ellenőrzés lefolytatására, továbbá arra, hogy az 1770 óta álló műemlék többméteres körzetében veszélyzónát kell kialakítani, amelyen áthaladni, s abban tartózkodni is tilos.

Közölték azt is, hogy a döntés mindaddig érvényes, amíg a tulajdonos az épületen el nem végzi a szükséges javítási, felújítási munkálatokat, és az nem lesz ismét biztonságosan használható.

Az egyházmegye lapunk érdeklődésére azt közölte, hogy a templom felújításának tervezése folyamatban van. Ennek első lépései a felmérések, a roncsolásos- és roncsolásmentes kutatások.

A kutatási engedélyek megadásához szükséges volt az eljáró hatóság - a Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi hatósága - helyszíni szemléje is.

Ennek során megállapították, hogy a templom falának repedései ismételt statikai vizsgálatot igényelnek arra vonatkozóan, hogy azok tovább nyíltak-e, illetve a templom állapota veszélyesnek tekinthető-e.

Több alkalommal is szemlézték a templomot, s kiderült, hogy az épület boltozatainak, gyámbolt-töveinek és főfalainak állapota jelentős romlást mutat. A repedések megnyíltak, tágasságuk megnőtt, és a boltozatmezőkön új repedések jelentek meg. Erre való tekintettel minősítették "veszélyes" állapotúnak.

A hogyan továbbot illetően az egyházmegye azt válaszolta, meg kell állapítani a veszélyes repedések okát, ki kell dolgozni az okok megszüntetéséhez szükséges műszaki megoldásokat.

Ezt követően, s persze a szükséges pénzügyi forrás előteremtése után kerülhet sor a felújítási munkák elvégzésére. Amíg ezeket a megoldásokat nem ismerik, addig nem lehetséges pontosan meghatározni azt az időpontot, amikor újra nyithat a templom.

Hozzátették, amennyiben a kormányzat úgy látja, a Mohács 500 program keretében lehetőség nyílhat az épület felújítására és ezáltal a templom újbóli megnyitására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában