Fejlesztés

2024.08.25. 11:30

Befejeződött az energetikai korszerűsítés Szentlőrincen

Augusztus 22-én tartották az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Szentlőrincen” projekt záróeseményét. Befejeződött a Művelődési Központ, Könyvtár és Konyha épületének és a Templom tér 5. szám alatti önkormányzati épület fejlesztése.

Bama.hu

Képünk illusztráció

Fotó: Jevanto Productions

Szentlőrinc Város Önkormányzata a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatallal konzorciumban pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” pályázati felhívásra.

A konzorcium összesen 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott uniós és hazai támogatási konstrukcióban, ebből 5 milliót a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal, 195 milliót Szentlőrinc Város Önkormányzata. 

A projekt megvalósítása 2022 májusában kezdődött. A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló projekt fő célja volt a Művelődési Központ, Könyvtár és Konyha Szentlőrinc épületének (Templom tér 1-3.), illetve a Templom tér 5. szám alatt található önkormányzati tulajdonú épület energetikai korszerűsítése, üzemeltetési költségeinek csökkentése, a dolgozók munkakörülményeinek javítása, valamint a CO2 kibocsátás csökkentése.

– Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési előirányzatból került finanszírozásra a fejlesztés, amely során a homlokzati falak, zárófödém, illetve pincefödém hőszigetelése, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, hőszivattyús rendszer kialakítása, napelemtelepítés, az épület falainak vízszigetelése és a csapadékvíz elvezetése valósult meg. Mivel az épületek műemlék-jellegűek, helyi védettséget élveznek, emiatt a beruházás fontos szempontja volt, hogy az utcafronti homlokzatok képét megőrizze, így ezeken a felületeken fa nyílászárók kerültek beépítésre és a hőszigetelés a homlokzat belső oldaláról került kialakításra 

– olvashatók a fejlesztés részletei a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A projekt keretében az épület állandó használói szeptember folyamán oktatásban fognak részesülni, hogy minél hatékonyabban tudják üzemeltetni a megújított energetikai rendszert. A kivitelezés zökkenőmentesen zajlott, a munkák augusztus 8-án zárultak. A beruházás ünnepélyes átadására, a projekt záróeseményére augusztus 22-én került sor.

A felújított Művelődési Központ augusztus 25-én már otthont is a „Branauer Stimmungsparade” rendezvénynek, amelyet a szentlőrinci Német Önkormányzat szervez. 

– A 6000 főt is meghaladó lakosságszámú Szentlőrinc kulturális életében fontos szerepet tölt be a Művelődési Központ: évente több mint félszáz rendezvénynek és számos heti rendszerességgel működő klubnak ad otthont, így lényeges szempont, hogy kellemes munkakörnyezetben és energetikailag korszerű épületben rendezhessék meg ezeket az értékes programokat

 – zárul a fejlesztést bemutató közlemény.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában