Két keréken a fák alatt

2024.08.27. 07:00

Az Év Erdei Kerékpárútjára várják most a nevezéseket

Megannyi bicikliút vezet keresztül a baranyai erdőkön. Az Év Erdei Kerékpárútját keresik, a nevezés mindenki előtt nyitott.

Tóth Viktória

Fotó: Drotyk Roman

Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, a Pécs-Orfű szakaszon különleges élmény kerékpározni. Tavasszal medvehagymaillatban suhanhatunk, a nyári nagy melegben a hűs árnyékot nyújtó lombok alatt biciklizhetünk itt, s talán ősszel a leggyönyörűbb, amikor a levelek aranysárgában és pirosban pompáznak. Méltán lehet ez a pécsiek egyik kedvenc erdei kerékpárútja. Most akár ezt, vagy akár a vármegyénkben található bármelyik másik útvonalat nevezhetjük a 2024-es Év Erdei Kerékpárútjának.

 Az Országos Erdészeti Egyesület Erdőfeltárási Szakosztály kezdeményezésére már negyedik éve az Erdők Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódóan hirdetik meg a pályázatot, melynek célja, az erdei turizmus népszerűsítése és az egészségre nevelés, valamint a kerékpáros közlekedési módot választók részarányának növelése az ország erdeinek bemutatása mellett.

– Projektünkkel felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az erdőgazdálkodással, az úthálózat fejlesztésével és az útfenntartással összefüggő feladatok szervezése és végrehajtása folyamatos munkát igényel az erdőt kezelők részéről. Az erdei kerékpárutak viszont csak akkor érik el céljukat, ha azokon biztonságosan, a szabályokat betartva közlekedünk, és az erdei ökoszisztéma minden résztvevőjére figyelünk 

– áll a pályázat ismertetőjében.

 

Nevezhető már a kedvelt kerékpárút

Mint írják, a pályázat online felülete már megnyílt, ahol nevezéseket lehet beküldeni. A pályázat két szakaszból áll, az első részben erdei kerékpárutakat lehet nevezni az egyesület honlapján közzétett formanyomtatvány kitöltésével. A másodikban a jelölt utak közül szakmai zsűri által kiválasztott öt nyomvonal valamelyikére lehet szavazni a Facebookon keresztül. A címet a legtöbb kedvelést gyűjtő nyomvonal nyeri el, melyről később kisfilm készül, és kihelyezett tábla jelzi majd. Jelölni szeptember 1-ig lehet, az eredményhirdetés pedig október 1-én lesz. Nevezni erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei utat, erdei kerékpáros turista útvonalat, illetve szakaszt lehet, amennyiben az megjelölt kerékpárosút. Nem lehet jelölni kerékpárutat, gyalog- és kerékpárutat, illetve kerékpársáv szakaszt, kerékpáros nyomot.

Az első évben, 2021-ben az Eresztvény és Somoskőújfalu közötti erdei nyomvonal nyert, egy évvel később a Bükkben lévő, Szilvásvárad és Olaszkapu közötti szakasz, 2023-ban pedig  Széchenyi Pihenőparkban lévő bicikliút Szolnokon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában